AcasăAfaceriLondra, gazda criticilor monedelor digitale

Londra, gazda criticilor monedelor digitale

Specialiști în bule financiare, economiști, cercetători sau chiar jurnaliști… Criticii criptomonedelor se întâlnesc la Londra pentru a-și face auzite vocile de către autoritățile de reglementare.

„Există atât de multe conferințe pe tema criptomonedelor, dar acestea sunt finanțate de industrie”, explică Martin Walker, unul dintre organizatorii Simpozionului online Crypto Policy 2022, cu 1000 de persoane înscrise.

El susține că dorește „să spargă unele dintre miturile create și propagate de industria cripto și să împingă legislatorii să pună întrebările corecte”.

Piață extrem de volatilă și nereglementată

Prețul bitcoin a scăzut de la un vârf de aproape 69.000 de dolari în octombrie anul trecut la aproximativ 20.000 de dolari, iar natura riscantă a acestei piețe extrem de volatile și slab reglementate pentru investitorii de retail va fi „evidențiată în mod special”.

Multe bănci centrale și autorități de reglementare a piețelor financiare au avertizat asupra pericolelor pe care le reprezintă criptomonedele, dar în absența unui cadru legislativ clar, utilizatorii sunt rareori informați atunci când își fac investițiile.

Prăbușirea platformei de investiții cripto Celsius a lăsat clienții în disperare, incapabili să recupereze investițiile care reprezentau uneori toate economiile lor.

„Escrocherii inerente”

„Am vrut ca vocile noastre să se facă auzite, deoarece este important ca autoritățile de reglementare să înțeleagă riscurile, modul în care funcționează criptomonedele și escrocheriile inerente sistemului. Oamenii nu au înțeles că banii lor nu erau în siguranță și încă nu înțeleg de ce nu îi pot recupera”, a declarat pentru AFP Amy Castor, o jurnalistă independentă care se numără printre cei mai vocali și deschisi critici ai monedelor virtuale.

Ea a devenit cunoscută în timpul creșterii prețurilor din 2017 și a prăbușirii ulterioare pentru criticile sale la adresa Tether, moneda stabilă al cărei preț este ancorat la dolar, dar al cărei flux de numerar rămâne neclar.

Lobby electoral

„Problema este că aceste criptomonede au crescut atât de mult încât acum există o mulțime de bani care se duc în lobby, o mulțime de bani care finanțează campaniile electorale, în special în SUA”.

Unii oficiali aleși își manifestă cu mândrie sprijinul pentru acest sector, în special la nivel local: primarii din Miami și New York au declarat că doresc să facă din orașele lor capitale ale criptomonedelor și există proiecte de monede specifice municipalităților în diferite stadii de dezvoltare.

„Oficialii fac afirmații grandioase despre beneficiile criptomonedelor, concentrându-se pe virtuțile teoretice ale acestor tehnologii, dar ignorând efectul lor real”, spune Tonantzin Carmona, cercetător la Brookings Institution.

În martie, ea a publicat o lucrare de cercetare privind potențialul pericol pe care îl reprezintă entuziasmul primarilor pentru criptomonede. Deși s-a temut că va fi atacată pe rețelele de socializare, a fost bine primită de mica comunitate de cripto-sceptici, care i-a permis să vadă că „nu este singură”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor