AcasăAfaceriLondra financiară: City și Canary Wharf încă poartă cicatricile pandemiei

Londra financiară: City și Canary Wharf încă poartă cicatricile pandemiei

Londra,simbolul puterii financiare britanice revine încet la viață, dar arată în continuare o imagine palidă a unui district de afaceri cu birouri goale.

Mai mult de 500.000 de oameni lucrau în City înainte de pandemie. În săptămâna încheiată pe 20 august, rata de ocupare a birourilor din centrul Londrei a fost de doar 10,30%, potrivit cifrelor Remit Consulting.

Cifrele sugerează că există încă o reticență în rândul multor oameni care nu doresc să riște expunerea la virus la locul de muncă sau pe drum, mai ales că varianta Delta provoacă temeri noi.

„Cred că mai mulți oameni se vor întoarce în septembrie. Londra este cel mai bun oraș din lume”, a declarat Nigel Wilson, director general al gigantului de gestionare a activelor Legal & General într-un interviu acordat The Guardian.

Munca hibridă

Dar pentru Howard Davies, președintele consiliului de administrație al NatWest, una dintre cele mai mari bănci ale Angliei, imaginea unui centru financiar populat cu 500.000 de lucrători înainte de pandemie este acum doar o amintire: „Nu vom mai vedea 2.500 de persoane trecând prin ușile clădirii noastre de pe Bishopgate la 8:30 și plecând la 18:00”.

Nu toți liderii împărtășesc această viziune. Pentru șeful băncii americane Goldman Sachs, David Solomon, lucrul de acasă era o „aberație”.

Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, încurajează revenirea la birou, în special pentru angajații tineri.

Unele bănci britanice, precum HSBC sau Barclays, pariază pe munca hibridă pe termen lung.

Potrivit firmei de recrutare Michael Page, care a realizat un sondaj la sfârșitul lunii iulie, aproape 80% dintre lucrătorii din Londra intenționează să revină la birouri din septembrie, dar doar 25% se așteaptă să vină cinci zile pe săptămână.

Oficialii City of London  preferă să vadă paharul pe jumătate plin. Cartierul de afaceri „revine din viață, cu mai mulți oameni pe străzi și birouri”, a declarat Catherine McGuinness, liderul politic al orașului. Totuși, “companiile nu se așteaptă la o revenire cu vechile obiceiuri de lucru”.

Piața imobiliară anunță o creștere a chiriilor pentru birouri, odată cu revenirea prețurilor bursiere ale marilor promotori ai Londrei.

Orașul reinventat

Indicele Pret de la agenția Bloomberg, numit după lanțul de fast-food Prêt A Manger, arată  că vânzările în cafenelele din City și Canary Wharf, celălalt cartier de afaceri din estul Londrei, au fost doar 54% din nivelul lor pre-pandemic din august 19.

Conștient de schimbările profunde, orașul a lansat un plan de acțiune în aprilie cu scopul de a menține în viață acest district, care are puțini locuitori, prin transformarea birourilor vacante în locuințe.

„Orașul s-a reinventat de multe ori în istoria sa, dar apropierea și interacțiunea contează pentru finanțe”, a declarat Jonathan Portes, profesor de economie la King’s College.

„În timp ce modalitățile de lucru se vor schimba cu siguranță și, eventual, atmosfera orașului, cred că Londra va rămâne un important centru financiar global”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor