AcasăAfaceriLegi, securitate și etică: “Închisoarea Twitter”

Legi, securitate și etică: “Închisoarea Twitter”

Achiziționarea Twitter de către Elon Musk a fost întâmpinată cu entuziasm, groază și multe comentarii răutăcioase din partea observatorilor care nu cred că șeful Tesla este la înălțimea sarcinii care îl așteaptă, mai ales dacă va concedia mulți angajați.

Pentru că „locul public” pe care l-a cumpărat cu 44 de miliarde de dolari are responsabilități juridice, etice și tehnice disproporționate față de mijloacele sale.Twitter nu dispune de resursele umane și financiare ale vecinilor săi Meta și Google, dar trebuie să se confrunte cu probleme similare, de la moderarea conținutului până la securitatea cibernetică și conformitatea cu diferite legi din diferite țări.

Totuși, Elon Musk a concediat conducerea și ia în considerare să pună pe liber circa 75% din cei 7.500 de angajați ai Twitter, potrivit Washington Post.

Platforma „are un număr infinit de probleme de securitate și siguranță”, notează Rebekah Tromble, profesor la Universitatea George Washington. „Cea mai mare teamă a mea în acest moment este un plan de concedieri masive sau demisii în masă. Acest lucru ar reprezenta un regres major pentru un sistem deja deficitar”.

Twitter avea „doar” 238 de milioane de utilizatori activi zilnici la sfârșitul lunii iunie, o fracțiune din Facebook sau YouTube, dar regularitatea cu care este folosit de factorii de decizie politică și de alte personalități mediatice îl plasează în centrul controversei.

Rețeaua de socializare aplică sancțiuni care variază de la avertismente, la eliminarea tweet-urilor și suspendarea conturilor pentru infracțiuni precum informații false despre Covid-19, mesaje rasiste sau incitare la violență.

Elon Musk pare să își fi temperat deja abordarea absolutistă a libertății de exprimare, pentru a-i liniști pe agenții de publicitate, care sunt, în general, nerăbdători să nu-și asocieze brandul cu un conținut dăunător.

Noul șef a promis că Twitter nu va deveni „infernal” și că va da platformei un „consiliu de moderare a conținutului” pentru a lua decizii, „dar, în practică, moderarea este făcută manual de zeci de mii de oameni prost plătiți”, susține Tromble.

Vineri, Elon Musk părea hotărât să dea sigurări el însuși. “Cei care au fost suspendați din motive minore sau discutabile vor fi eliberați din închisoarea Twitter”, i-a răspuns el unei utilizatoare care i-a cerut să îl lase pe tatăl ei să revină pe platformă.

“Bun venit în iad”

Multimiliardarul se va confrunta cu presiuni din partea fanilor săi, dar și a numeroaselor guverne care pun la îndoială corectitudinea rețelelor sociale.”Marja sa de manevră va fi redusă de noile reguli adoptate în Europa și India”, spune Emma Llanso, de la ONG-ul Center for Democracy and Technology.

„Așteptați cu nerăbdare ca guvernul chinez să găsească modalități de a amenința afacerile Tesla în China din cauza conținutului care apare pe Twitter? Pentru că se va întâmpla”, a scris Nilay Patel, redactorul-șef al The Verge, într-un editorial adresat antreprenorului.

De asemenea, rețeaua Twitter trebuie să se lupte zilnic cu atacurile cibernetice ale hackerilor, ale grupurilor criminale și ale agențiilor care lucrează în numele unor state străine.

În iulie 2020, conturile unor personalități americane, printre care Joe Biden, Barack Obama, Jeff Bezos și… Elon Musk a fost piratat de tineri americani care au obținut date și informații.

„Sunteți acum regele Twitter și oamenii cred că sunteți personal responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă pe platformă”, a ironizat Nilay Patel. „Bine ați venit în iad. A fost ideea ta.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor