Cauta

Lalele și bitcoin, o combinație perfectă

Lalelele și bitcoin au fost asociate cu bulele financiare, dar într-o seră gigantică de lângă Amsterdam, olandezii au găsit acum o modalitate de a le face să lucreze împreună.

Aici, inginerul Bert de Groot inspectează cele șase servere bitcoin care efectuează calcule complexe pentru a genera criptomoneda, eliberând mult zgomot, dar și căldură.

Căldura încălzește sera în care cresc rândurile de lalele, reducând dependența fermierilor de gaz, al cărui preț a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina.

Cu o diferență de 20°C între aerul care intră și cel care iese din mașini, temperatura atinge un nivel ideal pentru creșterea florilor.

Serverele, la rândul lor, sunt alimentate de panourile solare de pe acoperiș, ceea ce reduce atât factura de energie, în mod normal ridicată, pentru mineritul de bitcoin, cât și impactul asupra mediului.

Între timp, cultivatorii de lalele și compania lui Bert de Groot, Bitcoin Brabant, fac bani din criptomonedă, care continuă să atragă investitori în ciuda prăbușirii recente a pieței.

Tulipmania

Celebrul economist Nassim Nicholas Taleb – care a dezvoltat teoria „lebedei negre”, conform căreia un eveniment imprevizibil are consecințe mari – a comparat bitcoin cu „Tulipmania” din Olanda.

Dragostea olandezilor pentru lalele a dus la prima prăbușire a pieței bursiere în secolul al XVII-lea, când speculațiile privind valoarea bulbilor au dus la creșterea și apoi la prăbușirea prețurilor.

La apogeul bulei financiare, prețul unui singur bulb era de peste 100 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui olandez la acea vreme. Înainte de a se sparge în 1637, provocând falimentul băncilor și pierderea economiilor oamenilor.

La aproape patru secole de la criză, Olanda este cel mai mare producător de lalele din lume și al doilea mare exportator de produse agricole, după SUA. O mare parte din cultură este cultivată în sere.

Bitcoin și lalelele sunt așadar o pereche perfectă conform lui Bert De Groot, 35 de ani, a cărui companie fondată la începutul anului aprovizionează depozite și restaurante de lux.

„Prin acest mod de a ne încălzi serele, dar și de a câștiga bitcoin, avem o situație în care toți avem de câștigat”, a declarat pentru AFP Danielle Koning, în vârstă de 37 de ani, cultivator de flori și proprietar de fermă.

Un bitcoin valorează în prezent aproximativ 16.000 de euro, mult mai puțin decât în noiembrie 2021, când se tranzacționa la peste 65.000 de euro, însă de Groot nu este îngrijorat: „Bitcoin este aici pentru a rămâne”.

Ultimele stiri

  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Exit mobile version