AcasăAfaceriJustiția europeană, neputincioasă în fața Amazon

Justiția europeană, neputincioasă în fața Amazon

Gigantul american a câștigat: justiția europeană a validat reducerile fiscale obținute de Amazon la Luxemburg, deși Comisia Europeană a văzut acest ajutor de stat drept ilegal și a solicitat rambursarea sumei de 250 de milioane EUR.

Acesta este un nou eșec pentru Bruxelles, care deja pierduse în fața Apple în iulie 2020, la aceeași instanță. Judecătorii europeni au anulat într-adevăr rambursarea către Irlanda a unor beneficii fiscale de 13 miliarde de euro considerate necuvenite de Comisie.

Executivul european a estimat că Amazon a beneficiat de avantaje ilegale, grație unui acord din 2003 (reînnoit în 2011) care îi permite să se sustragă de la impozitul pe aproape trei sferturi din profiturile sale din Luxemburg.

Comisia a evaluat avantajele nejustificate la 250 de milioane de euro și a dispus rambursarea acestora în octombrie 2017. Curtea UE a concluzionat miercuri că „niciuna dintre concluziile prezentate în decizia atacată nu este suficientă pentru a demonstra existența unui avantaj, astfel încât acesta să fie anulat”.

Cu toate acestea, Bruxelles are opțiunea de a face recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), așa cum a făcut-o după răsunătoarea sa pierdere față de Apple anul trecut.

UE denunță evaziunea fiscală, dar întinde covorul roșu multinaționalelor

Aceste dispute fac parte dintr-o campanie a Comisiei Europene împotriva evaziunii fiscale a multinaționalelor din UE. Tratamentul fiscal extrem de favorabil al companiilor mari de către anumite state, precum Germania, Belgia, Spania, Irlanda, Luxemburg și Olanda, a fost denunțat de ONG-uri de mulți ani, fără efecte concrete.

Aceste țări sunt acuzate că încearcă să asigure investiții și locuri de muncă pe teritoriul lor, în detrimentul dumpingului care alimentează o scădere a veniturilor fiscale în Europa și creează denaturări ale concurenței între companii. Profiturile acestor companii pleacă în paradisuri fiscale, în timp ce UE se plânge că nu poate colecta taxele.

În septembrie 2019, lanțul american de cafea Starbucks și-a câștigat cazul în primă instanță împotriva Bruxelles-ului, care a forțat compania să plătească restanțe de impozite de 30 de milioane de euro către Olanda.

Pe de altă parte, producătorul italian de autovehicule Fiat nu a reușit cu aceiași judecători europeni să anuleze o decizie referitoare la aceeași sumă în Luxemburg.

Oricare ar fi rezultatul procedurilor în curs, problema ar putea fi rezolvată în curând prin revoluția fiscală internațională promovată de administrația SUA. Președintele Joe Biden își dorește într-adevăr un impozit pe profit global minim.

O reformă în această direcție este negociată sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger