AcasăAfaceriJustiția europeană mângâie gigantul cipurilor Intel

Justiția europeană mângâie gigantul cipurilor Intel

Justiția europeană a anulat miercuri o amendă de 1,06 miliarde de euro aplicată în 2009 de Bruxelles producătorului american de cipuri electronice Intel, pentru abuz de poziție dominantă.

Amenda fusese impusă de Comisia Europeană, brațul executiv al UE, pe baza faptului că Intel a încercat în mod nedrept să-și îndepărteze rivalii.

Comisia susținuse că Intel a abuzat de poziția sa dominantă pe piața mondială a procesoarelor pentru centre de date „x86 2” între 2002 și 2007, prin implementarea unei strategii menite să excludă concurenții de pe piață.

Dar Tribunalul, o instanță constitutivă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, a respins amenda, motivând că analiza Comisiei Europene este incompletă și nu a permis funcționarea unui cadru legal privind efectele anticoncurențiale.

Amenda de 1,06 miliarde de euro, o sumă record la acea vreme, a fost anunțată pe 13 mai 2009 producătorului de microprocesoare, acuzat că a abuzat de poziția sa dominantă între 2002 și 2007.

Abuzul Intel, care deținea atunci cel puțin 70 % din cota de piață a anumitor procesoare din UE, a constat în special în reduceri acordate producătorilor de computere pentru a cumpăra de la aceasta aproape toate cipurile lor.

Anularea amenzii vine după aproape 13 ani de proceduri judiciare. Este încă supusă recursului în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al Intel a declarat pentru CNBC că firma “revizuiește în prezent decizia de anulare a sancțiunii” și va furniza ulterior “comentarii suplimentare”.

author avatar
Radu Jacotă
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger