AcasăAfaceriIzgonirea din raiul câștigurilor. Magnificent Seven fără Tesla?

Izgonirea din raiul câștigurilor. Magnificent Seven fără Tesla?

Niciuna dintre companiile care alcătuiesc așa-numitele Șapte Magnifice nu a avut un început de an atât de slab ca Tesla

Niciuna dintre companiile care alcătuiesc așa-numitele Șapte Magnifice nu a avut un început de an atât de slab ca Tesla, ceea ce i-a determinat pe analiști să pună la îndoială locul producătorului de vehicule electrice în acest grup.

În 2023, aceste șapte companii de tehnologie – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla – au înregistrat profituri uriașe. Dar anul acesta a fost o poveste diferită, mai ales pentru Tesla, care a fost lăsată mult în urmă.

După tranzacțiile de vineri, compania a încheiat săptămâna în scădere cu 6,7%. De la începutul acestui an până în prezent, acțiunile au scăzut cu aproape 34%.

Capitalizarea de piață a Tesla a scăzut cu aproximativ 58% de la vârful de 1.230 de miliarde de dolari în 2021, când a închis la 409,97 dolari pe acțiune.

Pentru Art Hogan, strateg șef de piață la Riley Wealth, Tesla nu  mai face parte din cei șapte magnifici, deoarece a înregistrat pierderi din luna octombrie. Iar Colin Langan, analist la Wells Fargo, a prezis o scădere a  volumului de vânzări în acest an și în cel următor.

De asemenea, investitorii au pus sub semnul întrebării conducerea  directorului general al Tesla, Elon Musk, în legătură cu alte afaceri ale sale, precum X și Neuralink.

Într-o scrisoare din aprilie 2023 adresată lui Musk, un grup de acționari a remarcat că „Tesla pierde din ce în ce mai mult din cota de piață a vehiculelor electrice de înaltă performanță”.

Concurența chineză

Totuși, mai îngrijorătoare pentru compania cu sediul în Texas este apariția concurenței chinezești. Producătorul auto BYD a depășit pentru prima dată Tesla în ultimele trei luni ale anului trecut, vânzând 526.000 de vehicule, față de 485.000 ale americanilor.

Dacă Tesla nu mai face parte din Magnificent Seven, se pune întrebarea ce companie ar putea să o înlocuiască sau dacă grupul ar trebui să se restrângă.

Amazon, Meta, Microsoft și Nvidia au avut cele mai mari contribuții la randamentele indicelului bursier S&P 500 în acest an. Dar Big Pharma face cel mai mult zgomot. Compania Eli Lilly, cunoscută mai ales pentru medicamentul său pentru tratarea diabetului, și-a văzut creșterea pieței la 718 miliarde de dolari. Producătorul de Ozempic, Novo Nordisk, este cel mai apropiat concurent în sectorul farmaceutic.

În cele din urmă, gigantul financiar Berkshire Hathaway deținut de magnatul Warren Buffett, companiile de carduri de credit Visa și MasterCard sau un producător de cipuri din  Taiwan ar putea fi candidați pentru a lua locul Tesla, potrivit lui Hogan.

author avatar
Radu Jacotă Redactor