AcasăAfaceriItalia: sticlarii din Murano, loviți de explozia prețului la gaze

Italia: sticlarii din Murano, loviți de explozia prețului la gaze

Explozia prețurilor la gaze afectează secțiuni întregi ale economiei italiene, inclusiv celebrii artizani de pe insula Murano din Veneția, foarte îngrijorați de facturile lor, care înregistrează creșteri de până la 600%.

„Este o situație critică,  un uragan a lovit economia”, a declarat Luciano Gambaro, președintele Promovetro,  Asociația de Promovare a Sticlei de Murano, într-un interviu acordat AFP.

Fabricarea sticlei, în cuptoare aprinse șapte zile pe săptămână, este în mod inerent consumatoare de energie, a doua cheltuială după forța de muncă.

“Am plătit 20 de cenți pe metrul cub de gaz până în septembrie. Pe factura din decembrie, prețul era de 1,27 euro, explică Gambaro, un antreprenor care trebuie să plătească șase angajați în atelierul său situat în centrul orașului Murano.

O problemă mai mare decât Covid

Autoritățile din regiunea Veneto au acordat 3 milioane de euro sticlarilor pentru a compensa creșterea prețului gazelor, dar acest ajutor se va epuiza în februarie, precizează Gambaro și se declară „foarte îngrijorat” de perspectiva „achitării întregului preț din martie”.

Pentru el, această „lovitură” este „o problemă mai mare decât Covid”. „Una peste alta, reușisem să muncim”, spune acest meșteșugar, a cărui producție este destinată în mare parte exportului, fie că este vorba de hoteluri și restaurante de lux sau de clienți înstăriți.

Iar gazul „este doar vârful aisbergului”, subliniază colegul său Cristiano Ferro, proprietar și manager al companiei Effetre Murano, care angajează 32 de oameni pentru 16 cuptoare. „Toate materiile prime au crescut cu 20, 30, 40, 50%: nisip, sodă și toți oxizii minerali folosiți la colorarea sticlei”.

“Contramăsuri” împotriva Rusiei?

În fața acestei situații, puține soluții sunt la îndemâna artizanilor, în afară de transmiterea creșterii costurilor la prețurile de vânzare. Reprezentanții Promovetro au anunțat deja o majorare cu până la 30%.

Sticla de Murano lucrată manual face posibilă producerea de adevărate opere de artă multicolore, dintre care unele sunt expuse în muzeele importante. Acest produs de lux a reușit să se adapteze la toate epocile, în special datorită colaborării unor mari designeri.

Potrivit președintelui Promovetro, soluția crizei gazelor constă într-un „acord între țările europene” pentru a „găsi contramăsuri” împotriva Rusiei, cel mai mare furnizor al Italiei.

Creșterea costului energiei va avea probabil un cost total mai mare decât toate fondurile planului național de redresare post-Covid finanțat de Bruxelles, a avertizat  ministrul tranziției ecologice Roberto Cingolani. Italia este primul beneficiar al acestui plan cu aproximativ 200 de miliarde de euro.

Îm ciuda creșterii facturilor la gaze, Luciano Gambaro vrea să rămână optimist: „Avem o problemă dar o vom depăși, industria sticlei de Murano are o mie de ani de tradiție”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
279 afisari

1 COMENTARIU

  1. Să exporte covid, nu? PĂI AIA MERITĂ MACARONARII SUPERINJECTAȚI!!!!!

    Dacă idioții încă mai consideră că a existat „problema covid”, AIA MERITĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Priviți mostră de „inteligență”: Potrivit președintelui Promovetro, soluția crizei gazelor constă într-un „acord între țările europene” pentru a „găsi contramăsuri” împotriva Rusiei, cel mai mare furnizor al Italiei. DECI EI VOR „CONTRAMĂSURI”??? CARE? Una ar fi să renunțe la gaze, nu? Păi hai să-i vedem!Potrivit președintelui Promovetro, soluția crizei gazelor constă într-un „acord între țările europene” pentru a „găsi contramăsuri” împotriva Rusiei, cel mai mare furnizor al Italiei.

    P.S. La ei nu s-a inventat șomajul? Falimentul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger