AcasăAfaceriItalia: se joacă soarta celei mai vechi bănci din lume

Italia: se joacă soarta celei mai vechi bănci din lume

Guvernul italian şi grupul bancar UniCredit SpA se pregătesc să anuleze negocierile privind preluarea Monte dei Paschi di Siena (MPS), după ce au eșuat eforturile de a ajunge la un acord privind costisitorul plan de recapitalizare.

Decizia ar complica eforturile premierului Mario Draghi de a respecta termenul de la jumătatea anului 2022 convenit cu autoritățile Uniunii Europene pentru a reprivatiza cea mai veche bancă din lume, salvată de faliment de Trezoreria italiană în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro.

În iulie, UniCredit a anunţat în mod oficial că a demarat discuţiile pentru preluarea Monte dei Paschi

Ar fi fost prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul la 15 aprilie.

UniCredit a înaintat cereri pentru un pachet de recapitalizare în valoare de peste 7 miliarde de euro, pe care Trezoreria l-a considerat „prea punitiv” pentru contribuabilii italieni, consideră o sursă Reuters, precizând că “Nu este posibilă nicio tranzacție în condițiile UniCredit în acest moment”.

Divergenţele privind nivelul şi costurile reducerilor de locuri de muncă la Monte dei Paschi, precum şi problema de contabilitate privind modul în care UniCredit calculează valoarea ajustărilor la datoriile MPS, s-au dovedit a fi elementele care blochează finalizarea tranzacţiei.

Roma va trebui acum să obțină autorizația de la Bruxelles pentru a pompa mai mulți bani în Monte dei Paschi fără un plan în mână pentru a reduce participația de 64% a statului italian.

Dar Direcția Generală a Comisiei Europene (DG-COMP) va avea ultimul cuvânt despre soarta MPS, după ce a solicitat ca un plan de eliminare să fie gata până la data limită de 31 decembrie.

author avatar
Radu Jacotă
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger