AcasăAfaceriInvestitorii s-au înșelat: dobânzile mai mari revin să bântuie piețele

Investitorii s-au înșelat: dobânzile mai mari revin să bântuie piețele

Investitorii și analiștii au fost forțați să își rupă previziunile reducerilor radicale ale ratelor dobânzilor în acest an

Investitorii și analiștii au fost forțați să își rupă previziunile reducerilor radicale ale ratelor dobânzilor în acest an, deoarece creșterea prețurilor la petrol și metale se adaugă presiunilor inflaționiste, iar costurile de împrumut vor trebui să rămână „mai mari pentru mai mult timp”.

După ce inflația din SUA a depășit săptămâna trecută previziunile pentru a treia lună consecutiv, comercianții și managerii de fonduri sunt forțați să își revizuiască serios ipotezele.  În UE, politicile monetare ale Băncii Centrale Europene sugerează o relaxare, dar nu suficient pentru a declara victoria împotriva inflației.

Estimările optimiste, aruncate pe fereastră

„Estimările optimiste au fost pur și simplu aruncate pe fereastră”, a declarat Greg Peters, director de investiții la PGIM Fixed Income, citat de Financial Times. „Piețele au fost prea încrezătoare în ceea ce privește perspectiva de reducere a ratelor”, a adăugat el, menționând că investitorii „se comportă acum un pic mai rațional decât la începutul anului”.

„Majoritatea analiștilor s-au înșelat”, subliniază Anthony Todd, directorul executiv al firmei Aspect Capital, referindu-se la așteptările privind scăderea inflației și a ratelor dobânzilor.

La complicarea perspectivelor privind inflația contribuie prețurile în creștere ale metalelor industriale și ale petrolului – țițeiul Brent depășind 92 de dolari pe baril pentru prima dată din octombrie.

Așteptările ca ratele să rămână ridicate pentru o perioadă de timp au declanșat o vânzare de obligațiuni la nivel mondial, ceea ce a dus la creșterea costurilor de împrumut ale guvernelor de ambele părți ale Atlanticului.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale de referință din SUA și Marea Britanie au crescut cu 0,6 puncte procentuale de la începutul anului. Randamentele echivalente ale obligațiunilor germane Bund – referința pentru zona euro – au crescut cu 0,3 puncte procentuale.

Noi tulburări pe piețele bursiere

Până în prezent, regândirea raționamentelor privind ratele nu a făcut prea mult pentru a răci piețele bursiere, indicele S&P 500 al acțiunilor blue-chip înregistrând o creștere de 7,4% în acest an – ajutat de puterea economiei americane și de entuziasmul privind perspectivele inteligenței artificiale.

Dar menținerea costurilor împrumuturilor la un nivel ridicat va însemna “noi tulburări pe piețele bursiere”, avertizează Mark Dowding, director de investiții la BlueBay Asset Management.

Investitorii și analiștii au susținut că mișcările de politică montetară ale Fed și BCE sunt neapărat independente, deoarece au ținut cont de diferențele economiilor americană și europeană. Până la un punct au avut dreptate, însă inflația încăpățânată și presiunile asupra piețelor muncii le-au dat peste cap socotelile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.013 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger