AcasăAfaceriInvazia hainelor reciclate. Ecologia înseamnă bani pentru industria de fashion

Invazia hainelor reciclate. Ecologia înseamnă bani pentru industria de fashion

Industria modei profită de un sistem toxic de supraproducție

Peste tot în Europa, îmbrăcămintea realizată din textile reciclate a devenit mainstream. Industria modei profită la greu  de acest trend obligatoriu.

Magazinele se întrec acum în a expune haine musai “eco”. Cu alte cuvinte, un soi de ofertă care s-a transformat rapid în monocultură.Cu o cifră de 80 de miliarde de euro, Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari importatori de îmbrăcăminte din lume. Predomină etichetele “Made in China”.Italia, Germania, Franța și Italia sunt marii producători europeni. Sectorul textil din Europa are peste 1,5 milioane de angajați.Se estimează că producția va crește cu 63% până în 2030 față de 2022.

Două fabrici de confecții din sudul Finlandei – Espoo și Valkeakoski – ar indica viitorul industriei: deșeurile textile pretratate sunt transformate într-o fibră celulozică care arată ca bumbacul. Dar oare se simte ca bumbacul? Problema este că acestă strategie nu lasă loc de opțiuni pentru consumatori. Alternativa înseamnă haine din plastic – fibra naturală a devenit sector de lux.

Dar face parte dintr-o inițiativă de cercetare numită New Cotton Project, care a primit finanțare din partea UE pentru a contribui la ecologizarea sectorului modei. Inițiativa de trei ani este prelungită cu șase luni, până în martie 2024, și se bazează pe noțiunea de „economie circulară”, în care bunurile sunt reparate, reutilizate și reciclate.

„Vrem să arătăm că o economie circulară pentru textile este posibilă în Europa”, a declarat Paula Sarsama, care coordonează New Cotton Project și este manager de program la Infinited Fiber Company din Espoo.

Și cum să nu profite marile companii de fashion, de vreme ce deșeurile textile vor atinge un total de 150 de milioane de tone până în 2030? O mare parte din deșeuri provine de la producători și comercianți cu amănuntul, care generează aproximativ 13 milioane de tone în fiecare an. De ce atât de mult? Pentru că produc în exces: în fiecare sezon, aproximativ 30% din hainele produse nu sunt niciodată vândute.

Și cine a adus „moda rapidă”, dacă nu respectivele companii. Au început să lanseze haine cu o viteză amețitoare, cu scopul de a lansa pe piață cele mai noi modele cât mai repede posibil, astfel încât cumpărătorii să le poată achiziționa cât timp sunt încă la apogeul popularității lor –  și apoi să le arunce după câteva purtări.Acest sistem toxic de supraproducție și consum excesiv este cel care a făcut din modă unul dintre cei mai mari poluatori din lume.

Începând din 2025, legislația UE va impune tuturor celor 27 de state membre să instituie un sistem de colectare a deșeurilor textile de uz casnic și să respecte obiective minime de reciclare.Contrar credinței populare, multe dintre haine nu sunt reciclabile – un procent de 20% ar fi un maximum – deoarece  majoritatea sunt fabricate din plastic, care poate dura sute de ani pentru a se descompune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
669 afisari

3 COMENTARII

  1. Bargu Gh. pare nemultumit de politica editoriala
    -aceleasi bashini pe post de articol interesant.

    haine sh?
    pentru ca PRETUL hainelor noi este mentiunut ridicat ARTIFICIAL,FORTAT
    altfel china&bangladesh s-ar da cu burta-n sus imediat:
    asta arata a 2a poza,
    haine NOI aruncate in desert-in Peru;
    evident ca trebuie sa fii bolnav la cap sa dai 39 de euro pe o camasha noua…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger