AcasăAfaceriÎntre pierderi și prețuri record: cât de mult valorează criptomonedele?

Între pierderi și prețuri record: cât de mult valorează criptomonedele?

Monedele digitale, o piață de 1000 de miliarde USD? Iată ce cred unii observatori de piață, care compară capitalizarea bitcoin și a surorilor sale  mai mici cu giganții bursieri precum Google și Alibaba.

Pentru a socoti capitalizarea criptomonedelor, pur și simplu le înmulțiți cu valoarea lor – peste 18 milioane de bitcoins la aproape 40.000 de dolari (maximul istoric este de 42.000 de dolari), adică aproape 700 de miliarde de dolari, de exemplu. Pentru site-uri precum AssetDash.com, care compară activele bitcoin cu cele de pe piața bursieră, după ce a crescut de patru ori în valoare în 2020, cea mai cunoscută criptomonedă din lume valorează aproape la fel de mult ca Facebook, puțin mai mult decât gigantul chinez Alibaba și este al nouălea cel mai scump activ din lume, notează RTBF. Prin adăugarea altor criptomonede, precum ethereum sau litecoin, piața ajunge chiar la 1.000 de miliarde de dolari (820 miliarde de euro), un prim pas spre cele 68.000 de miliarde de dolari reprezentate de piața mondială de acțiuni. Analiștii JPMorgan compară această capitalizare cu cea a aurului: piața metalului galben în scopuri financiare reprezintă 2,6 trilioane de dolari, însă bitcoin ar trebui să ajungă la 146 000 de dolari pentru a concura cu acesta. Unii analiști prevăd această creștere în acest an.

Bitcoins rătăciți

Dar bitcoin este un activ descentralizat fără nicio legătură directă cu economia reală: un articol din Daily Financial Time subliniază că unele bitcoins au dispărut deja din circulație. Un dezvoltator american a pierdut astfel parola unei chei USB unde avea 7.002 de bitcoin (aproximativ 280 de milioane de dolari) în timp ce un britanic  roagă municipalitatea să-l ajute să-și găsească hard diskul, aruncat din greșeală într-un depozit de deșeuri din oraș cu 200 de milioane de lire sterline în bitcoin, promițând o recompensă de 25%(tot în crypto). O treime din bitcoins aflate în circulație sunt pe adrese de la care nu s-au mutat de mai mult de cinci ani. Jucătorii din industrie erau amatori – până în 2013, bitcoin valora cel mult 100 de dolari. Se estimează că două milioane dintre aceste criptomonede aparțin lui Satoshi Nakamoto, pseudonimul din spatele creatorului bitcoin. Nu se știe dacă este vorba de o singură persoană sau de un grup de programatori. Pe lângă aceste monede potential pierdute, mulți investitori nu participă la tranzacționarea zilnică și investesc pe termen lung. “Boomul recent de  pe piață nu va susține  decât 5 milioane bitcoins”, spune Philip Gradwell, economist la Chainalysis. În timp ce multe fonduri de investiții s-au interesat de criptomonede în 2020, volatilitatea bitcoin determină pentru moment instituțiile financiare să îi dedice o parte limitată din portofoliile lor, în continuare formată în principal din acțiuni și obligațiuni. “Unele rapoarte compară capitalizarea bitcoin cu cea a aurului,dar această valoare crește doar din cauza interesului mai larg pentru criptomonede – nu cred că sunt date foarte utile pentru evaluarea stării de sănătate a pieței”, a explicat Patrick Heusser, responsabil de tranzacționare la compania elvețiană Crypto Broker.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
235 afisari

1 COMENTARIU

  1. Va dati seama la ce cote se joaca acest CARITAS daca se mplica JPMorgan cei care a produs recesiunea din 2008 ,urca,urca,apoi fraierii raman cu buza umflata !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger