Inteligența artificială generativă este una dintre cele mai promițătoare tehnologii care se află pe val, dar întreprinderile sunt îngrijorate și de riscurile potențiale pe care le implică.
Potrivit consultanței americane Proofpoint, aproape 59% dintre directorii de consilii de administrație la nivel mondial consideră că instrumentele de inteligență artificială generativă – cum ar fi ChatGPT susținut de Microsoft și Bard de la Google – reprezintă un potențial risc de securitate cibernetică pentru afacerile lor.
În proporție de 70%, membrii board-urilor consideră securitatea cibernetică drept o “prioritate”, iar 72% dintre ei asociază inteligența artificială cu riscuri.
Start-up-urile de inteligență artificială generativă au primit investiții de peste 4,4 miliarde de dolari în 2021 și 2022 prin 215 tranzacții, după ce interesul a crescut brusc în 2019, arată datele recente ale CB Insights.
La nivel global, se estimează că investițiile în inteligența artificială vor atinge 200 de miliarde de dolari până în 2025 și ar putea avea un impact mai mare asupra produsului intern brut, au precizat economiștii de Goldman Sachs Economic Research într-un raport de luna trecută.
„Constatările noastre arată că rămâne o provocare să transpunem creșterea gradului de conștientizare în strategii eficiente de securitate cibernetică care să protejeze oamenii și datele”, a declarat Ryan Kalember, vicepreședinte executiv al strategiei de securitate cibernetică la Proofpoint.
Raportul Proofpoint a analizat răspunsurile la sondaje realizate de la 659 de membri ai consiliilor de administrație din întreprinderi cu 5.000 sau mai mulți angajați din diferite sectoare de activitate.
A acoperit 12 țări: SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Australia, Singapore, Japonia, Brazilia și Mexic.
Aproape trei sferturi (73%) dintre cei intervievați consideră că întreprinderea lor este expusă riscului unui atac cibernetic material, o creștere de la 65% în 2022. Iar 53% dintre respondenți au declarat că nu sunt pregătiți să facă față unui atac țintit, în creștere de la 47% anul trecut.
Dintre cele mai mari amenințări asociate cu inteligența artificială, membrii consiliilor de administrație au clasificat malware-ul ca fiind principala lor preocupare (40%), urmat de amenințarea din interior (36%) și compromiterea conturilor în cloud (36%).
Aproape 37% dintre directorii de consilii de administrație ar dori să vadă mai multe resurse cibernetice și o mai bună cunoaștere a amenințărilor.