AcasăAfaceriInteligența artificială nu va face purici pe Wall Street

Inteligența artificială nu va face purici pe Wall Street

Inteligența artificială este eficientă în finanțe? Analiștii folosesc ChatGPT pentru a descifra declarațiile Rezervei Federale a SUA și a extrage titluri de ziare pentru a găsi indicii despre direcția în care se îndreaptă acțiunile. JPMorgan Chase & Co. tocmai a lansat un robot IA care generează semnale de tranzacționare din declarațiile Fed.

În timp ce inteligența artificială ar putea face în curând munca de pe Wall Street, este puțin probabil să se descurce mai bine pentru investitori decât industria pe care încearcă să o înlocuiască.

Și nu există nicio valoare predictivă în declarațiile Fed sau în știrile financiare, subliniază Bloomberg. Nu garantează traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor pe termen scurt, care depind în principal de inflație și de sănătatea pieței muncii, pe care nimeni nu le poate prognoza în mod fiabil, nici măcar banca centrală.

Știrile financiare nu mai sunt utile. Ele nu indică perspectivele pe termen lung ale companiilor și nici măcar evoluția pe termen scurt a acțiunilor și obligațiunilor. Așadar, de ce să automatizăm procese manuale care au o valoare predictivă mică sau deloc? Desigur, inteligența artificială se poate dovedi a fi mai eficientă decât creatorii săi, rezolvând în cele din urmă puzzle-uri care au deranjat mult timp oamenii.

Ar putea să își dea seama cum să prevadă inflația, ratele dobânzilor și alte măsuri economice și cum se intersectează aceste măsuri cu prețurile activelor. Ar putea chiar să descopere factori de influență necunoscuți anterior ai economiei și prețurilor activelor sau să găsească așa-numitele anomalii pe piețe – oportunități de a genera randamente superioare celor de pe piață fără a risca mai mult – pe care investitorii nu le-au observat și exploatat încă.

În cantități modeste, acest tip de inteligență ar putea fi profitabil. Fondul Medallion al companiei Renaissance Technologies a utilizat puterea de supercalculatoare proprie timp de peste trei decenii, generând, conform rapoartelor, randamente de 40% pe an. Numai că strategia are o capacitate limitată, motiv pentru care Renaissance limitează investițiile la persoanele din interior și fondul la 10 miliarde de dolari, returnând profiturile de două ori pe an pentru a-l menține.

Cei care adoptă timpuriu inteligența artificială s-ar putea bucura de avantaje similare, dar, pe măsură ce adopția crește, oportunitățile de a genera profituri care să bată piața se vor diminua sau vor dispărea. În mod contraintuitiv, pe măsură ce managerii activi au devenit mai pricepuți în mod colectiv, capacitatea lor de a genera randamente supraevaluate s-a diminuat.

În orice caz, este mai probabil ca inteligența artificială să ardă investitorii decât să le aducă beneficii. Fiecare nouă tehnologie, inclusiv, internetul și blockchain, este prezentată ca o oportunitate de investiții de neratat.

În mod inevitabil, câțiva investitori timpurii culeg o avere, în timp ce toți ceilalți se îngrămădesc mai aproape de vârful entuziasmului, chiar înainte ca prețurile să se prăbușească. În jurul inteligenței artificiale se face deja agitație.

De fapt, cel mai sigur mod de a face bani din IA este cumpărarea unui  indice de piață largă. Marile companii din era internetului – Microsoft,  Amazon și Alphabet – reprezintă 12% din indicele S&P 500. Investitorii au participat la succesul lor prin simpla deținere a pieței. Dacă inteligența artificială se va ridica în viitor la înălțimea marilor sale promisiuni, e posibil să aibă un cuvânt  de spus pe Wall Street. Iar dacă nu, atunci nu a meritat niciodată să investească în ea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger