O schimbare corporativă masivă în Europa către organizarea de adunări anuale virtuale a acționarilor( AGM) a luat viteză în acest an, ridicând îngrijorarea în rândul investitorilor că unele companii vor încerca să renunțe definitiv la versiunea față în față.
Pandemia a determinat o revizuire a modului în care companiile se întâlnesc cu investitorii, cei din Marea Britanie bazându-se pe legile de urgență pentru a le permite să organizeze AGM-uri online în 2020.
Dar, în al doilea an al pandemiei, există îngrijorări că întâlnirile virtuale permanente ar putea limita capacitatea investitorilor de a-i responsabiliza pe directori.
Din ianuarie până în iulie, 40% din AGM-uri la nivel global au fost pe deplin virtuale, comparativ cu 27% în întregul 2020, au arătat datele de la Computershare, preluate de Reuters.
În Europa continentală, saltul a fost deosebit de ridicat, 753 din 878 devenind complet virtuale în primele șapte luni ale anului 2021, comparativ cu 548 din 918 din 2020.
Statele Unite nu au văzut aceeași schimbare – aproximativ jumătate din întâlnirile din 2021au fost virtuale, o proporție similară cu cea din 2020.
O serie de companii, printre care IAG, Sanne Group(furnizor de servicii de gestionare a activelor), Diversified Energy și proprietarul British Airways, International Airlines Group, au solicitat anul acesta permisiunea de a deveni complet virtuale în viitor și s-au confruntat cu protestele acționarilor.
“În timp ce multe companii au permis o discuție live cu conducerea în timpul întâlnirilor virtuale, altele au ferit șefii de întrebări dificile”, a precizat Kalina Lazarova, director și analist în echipa de Investiții Responsabile la BMO Global Asset Management.
Tacticile includeau obligativitatea depunerii întrebărilor în prealabil, preluarea cererilor la care se răspundea, oprirea întrebărilor ulterioare și limitarea timpului pentru întrebări.
„Am auzit recent de la companii din Germania că lipsa unor întrebări și răspunsuri directe elimină un anumit nivel de control și presiune din partea directorilor de la AGA”, a spus Lazarova. “Dacă aceste practici devin noua normă, atunci democrația acționarilor, în special accesul investitorilor cu amănuntul la consilii, va fi erodată”.