AcasăAfaceriInflația ți-a mâncat prânzul gratuit!

Inflația ți-a mâncat prânzul gratuit!

Au fost niște ani nebunești, cu o pandemie, inegalități în creștere, încetinirea creșterii și a productivității și schimbări majore în economie. 

Dar, în general, majoritatea oamenilor au experimentat câștiguri uriașe în nivelul de trai, subliniază Bloomberg. Ne înfiorăm să ne gândim cum era viața în anii 1980 sau 90, când aerul condiționat era încă un lux, la fel ca și mașinile de spălat vase; oamenii trebuiau să-și dezghețe congelatoarele, eram legați de telefonul fix.

În același mod în care primele valuri de industrializare au făcut ca bunurile de larg consum (îmbrăcăminte, articole de uz casnic) să fie mai ieftine și mai accesibile, boom-ul tehnologic a contribuit la creșterea prosperității. Este incontestabil că standardele noastre de viață sunt remarcabil mai ridicate decât erau înainte.

Iată vestea proastă: practic, am trăit un prânz gratuit și acum este pe cale să se termine. Și asta înseamnă o scădere a nivelului de trai, cel puțin pentru următorii câțiva ani.

Asemenea preocupări nu erau de vârf într-o eră a ratelor dobânzilor foarte scăzute. Investitorii – deseori firme de capital de risc –erau înfometați de câștiguri și de riscurile lor. Acum, ratele dobânzilor au început să crească  și toleranța față de pierderea banilor s-a evaporat. A venit vremea inflației, poate a recesiunii.

Vom începe să plătim pentru lucruri care anterior erau subvenționate de rate și costuri scăzute.

Tarifele și prețurile pentru orice – de la combustibili la mâncare – bat deja recorduri și ar putea rămâne sus în viitorul previzibil.

Aceasta este o scădere clară a nivelului de trai: în loc să obținem mai mult, vom primi mai puțin –  și va fi dureros.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger