AcasăAfaceriInflația mușcă. Bancherii europeni toacă vorbe

Inflația mușcă. Bancherii europeni toacă vorbe

Dacă Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei au majorat ratele dobânzii cheie, bancherii centrali europeni par să tatoneze terenul și – în mod ciudat –  se feresc să abordeze riscurile de recesiune.

Scumpirile la orice lovesc mai greu economia și consumatorii Europei decât peste Atlantic.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a minimizat marți îngrijorările legate de o recesiune în zona euro, afirmând totodată că echipa sa este pregătită să majoreze ratele într-un ritm mai rapid – dacă va fi nevoie – în cazul în care  inflația va continua să crească vertiginos.

Asta nu liniștește pe nimeni: inflația crește mai ceva ca-n poveste, prețurile combustibililor și alimentelor au luat-o razna – și nimeni nu mai poate să le coboare.

Oficialii băncilor centrale s-au reunit în Portugalia pentru conferința lor anuală, cu accent pe creșterea prețurilor de consum. Mai bine s-ar preocupa dacă Europa va scăpa de recesiune în acest an.

Se așteaptă ca zona euro să înregistreze o rată a inflației globale de 6,8% – cu mult peste ținta BCE de 2%.

Economia europeană se clatină: nivelurile de creștere s-au deteriorat pe fondul unei crize energetice, al sancțiunilor impuse Rusiei și al insecurității alimentare – pentru a numi doar câțiva factori.

Numai Lagarde vede “amortizoare interne împotriva pierderii impulsului de creștere economică”. Probabil se referă la așa numitele instrumente menite să abordeze riscurile de fragmentare din zona euro, anunțate cu mare pompă de BCE la începutul lunii.

Cu toate acestea, jucătorii de pe piață au rămas cu întrebări cu privire la momentul și amploarea mecanismului. Și mai au de așteptat.

Investitorii sunt îngrijorați de inflația ridicată și au urmărit îndeaproape ceea ce spune și face BCE. Se  tem, de asemenea, de nivelul ridicat al datoriilor din Europa, în special în Italia, și de modul în care o revenire la o politică monetară mai strictă ar putea deveni o constrângere financiară pentru economii.

BCE și-a confirmat deja  intenția de a majora ratele luna viitoare și apoi din nou după vară.

Dar există probleme cu privire la faptul dacă Lagarde va continua cu mai multe creșteri ale ratelor, odată cu întunecarea perspectivelor de creștere a regiunii.

Banca a prognozat în iunie o rată a PIB-ului de 2,8% pentru zona euro în 2022, dar economiștii încep să vorbească despre perspectiva unei recesiuni spre sfârșitul anului – chiar înainte ca BCE să înceapă să majoreze ratele.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
221 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cum e cu scandalul Adidas ?de atunci era in faliment sistemul BretonWoods dar va place sa puneti zerouri in conturi .Foarte bine o sa dea faliment si euro si dolarul iar curvele imputite gen Lagarde sa mearga la bordel

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger