AcasăAfaceriInflația, dolarul și băncile: provocările pieței aurului în 2022

Inflația, dolarul și băncile: provocările pieței aurului în 2022

Metalul prețios pe care investitorii îl folosesc ca acoperire împotriva inflației, se va confrunta probabil cu rate nominale mai mari ale dobânzilor și un dolar potențial mai puternic, potrivit World Gold Council.

Cu toate acestea, acest efectul negativ poate fi compensat de alți factori de susținere, cum ar fi inflația persistentă , volatilitatea pieței legată de Covid-19 și cererea robustă din alte sectoare – băncile centrale și industria bijuteriilor.

Prețurile aurului au scăzut cu mai mult de 4% în 2021, după ce au crescut cu 48% în ultimii doi ani, deoarece redresarea economică globală a redus cererea pentru metalul refugiu.

La începutul anului 2021, pe măsură ce vaccinurile anti-Covid nou dezvoltate au fost lansate, optimismul investitorilor a alimentat o reducere a acoperirilor de portofoliu.

Acest lucru a afectat negativ performanța aurului și a dus la ieșiri din fondurile tranzacționate la bursă, inclusiv creșterea ratelor dobânzilor și a dolarului american.

Un dolar mai puternic face lingourile mai scumpe pentru cumpărătorii care dețin alte valute.

Însă incertitudinea din jurul noilor variante de coronavirus, combinată cu riscurile crescânde ale inflației persistente ridicate și o revenire a cererii consumatorilor “au împins aurul înainte”, potrivit WGC.

În timp ce politicile monetare divergente ar putea duce la un dolar mai puternic, ratele constante sau în scădere ar trebui să susțină cererea regională de investiții în aur, se arată în raport.

“În acest context, aurul poate fi un instrument valoros de management al riscului în arsenalul unui investitor. Aurul are un istoric dovedit de atenuare a impactului negativ al retragerilor pieței de acțiuni în perioadele de risc sistemic”.

Aurul poate primi în continuare sprijin în acest an de la piețele cheie de bijuterii din India și China, însă o încetinire suplimentară a economiei chineze poate limita contribuția cererii locale.

De asemenea, economiștii WGC au subliniat că băncile centrale preferă aurul ca parte a rezervelor lor valutare, “un mesaj de încredere  pentru investitori”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
286 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un $ puternic face ,,lingourile” (de aur!) mai scumpe?? Eu stiam ca dolarul slab face aurul mai scump la bursa pt.ca lumea incearca sa-si puna banii la adapost..Si nu invers.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger