AcasăAfaceriInevitabilul s-a produs. Euro atinge paritatea cu dolarul!

Inevitabilul s-a produs. Euro atinge paritatea cu dolarul!

Euro a ajuns marți la paritatea cu dolarul american, pentru prima dată în ultimele două decenii.

În jurul orei 11:50 GMT, un euro se tranzacţiona pentru un dolar, un nivel fără precedent după luna decembrie 2002, în condiţiile în care moneda americană s-a apreciat cu 14% de la începutul anului, deoarece  investitorii o consideră o valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe.

Moneda zonei euro este afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti pentru economia europeană, și expusă la presiuni pe pieţele financiare din cauza războiului din Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.

Prin urmare,BCE va avea dificultăți să își înăsprească politica monetară fără a înrăutăți situația economică.

Luni, gigantul energetic rus Gazprom a început zece zile de întreținere a gazoductului Nord Stream 1. Germania și alte țări europene așteaptă să vadă dacă livrarea de gaz va fi restabilită.

„Întrebarea cheie este dacă gazul va reveni după 21 iulie. Piețele par să se fi decis deja”, a declarat pentru AFP Jeffrey Halley, analist economic la Oanda.

Rezerva Federală a SUA (Fed) are mai multă marjă de manevră pentru a-și continua majorările ratelor, deoarece cifrele privind ocuparea forței de muncă au arătat că economia americană se menține mai bine până acum.

Cotația euro face ca bunurile importate să devină și mai scumpe, alimentând inflația. Rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou record de 8,6% luna trecută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
451 afisari

3 COMENTARII

  1. Cand a intrat pe piata euro erea mai slab cu 20 % decat $,deci intr-un final $ o sa fie cu 20 %mai mare ca euro , euro a fost umflat nejustificat timp de 20 ani !

  2. Dolarul a ajuns euro din mai multe motive, principalele fiind marirea dobanzii de referinta si retragerea cantitativa realizate de FED, automat se apreciaza si pe fondul crizei energetice, SUA fiind cel mai mare producator de petrol si gaze naturale din lume. Euro nu a scazut, si-a pastrat in marja valoarea in raport cu yen-ul si cu aurul. Problema e alta, bulangii aia de la BCE nu maresc dobanda de referinta si nici nu scot bani din piata, in timp ce FED-ul scoate din piata 94 de miliarde in fiecare luna, BCE nu face nimic, iar asta se va vedea in inflatia tot mai greu de oprit daca nu maresc dobanda aia mai repede si nu se opresc din printat bani. Cat despre faptul ca nu o fi justificat valoarea euro, zona Euro e totusi a doua economie a lumii, la mica distanta de SUA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger