AcasăAfaceriIndustria textilelor, efect de domino: haine mai scumpe, de la bumbac la...

Industria textilelor, efect de domino: haine mai scumpe, de la bumbac la poliester

Într-un moment în care lumea modei este adunată la Londra pentru Fashion Week, sectorul este zdruncinat de creșterea prețurilor textilelor: încă o dificultate pentru o industrie care se luptă deja cu pandemia și Brexit.

Bumbacul,  inul, mătasea, lâna și materialele sintetice derivate din petrol și-au văzut prețurile crescând în ultimele luni, galvanizate de cererea puternică datorită redresării globale combinate cu facturile majorate la energie și transport.

Preţul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, fiind tranzacționat cu 1,30 dolari pe livră(0,45kg).

Prețul altor fibre naturale precum lâna și inul a crescut de la sfârșitul anului 2021, după aproape trei ani de scădere.

Poliesterul, nailonul și acrilicele sunt produse din substanțe chimice derivate din petrol. Prin urmare, prețul lor este direct legat de cel al aurului negru, în prezent aproape de maximele din ultimii 7 ani.

„Creșterea bruscă a prețului petrolului înseamnă majorarea costului fibrelor sintetice care concurează direct cu bumbacul”, comentează Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Pentru industria textilă, acești factori se traduc printr-o creștere în lanț a prețurilor, au declarat reprezentanții Euratex, confederația care reunește producătorii din sector.

În SUA, creșterea costurilor de transport aproape eclipsează prețul materialelor. Un container din Asia care sosește în Statele Unite costă acum între 12.000 și 16.000 de dolari, față de 3.000 de dolari înainte de pandemie, explică Rogie Sussman Faber, proprietara Vogue Fabrics, un cunoscut magazin de țesături din Chicago.

Yves Dubief, președintele Uniunii Industriilor Textile Franceze, subliniază, de asemenea, creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, care va afecta în special companiile medii și mici.

Prețul îmbrăcămintei a contribuit deja luna trecută la împingerea inflației cu 5,5% în Regatul Unit, un vârf al   ultimilor 30 de ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
483 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger