AcasăAfaceriIndustria superiahturilor sfidează criza economică

Industria superiahturilor sfidează criza economică

Anunțul că Jeff Bezos va cheltui 500 de milioane USD pentru un nou mega-iaht de lux a readus interesul în lumea secretă a globetrotterilor bogați, care se bucură de aceste simboluri ale puterii și avuției.

Experții confirmă: industria superiahturilor este în plină expansiune, chiar și în timpul încetinirii economiei globale cauzată de pandemie.

Fondatorul Amazon și-a văzut bogăția personală aproape dublându-se din 2017. Și nu este singurul, mulți dintre cei mai bogați oameni din lume au acumulat sume amețitoare în ultimii ani.

Șantierele navale au profitat și continuă să producă mega iahturi despre care experții spun că sunt din ce în ce mai mari pe măsură ce câștigă popularitate. Potrivit BBC, în acest an se așteaptă vânzări record.

Iahtul lui Bezos, lung de 127 metri, va fi construit de compania olandeză Oceanco. Proiectul, cunoscut sub numele de Y721, urmează să fie finalizat luna viitoare. Se zvonește că Mark Zuckerberg și Bill Gates ar avea la rândul lor iahturi.

Ce este un superiaht?

Nu există o definiție oficială, dar în industrie  termenul se referă în general la un iaht care are peste 74 de metri lungime.

Unii contestă această definiție, spunând că termenul de superiahturi se aplică navelor de peste 200 de metri lungime. Brokerii au ajuns chiar la termenul „gigaiacht” pentru a se referi la modele și mai mari.

O piață fără pierderi

Potrivit Asociației Naționale a Producătorilor din SUA, vânzările de iahturi au atins un nivel maxim de 13 ani în 2020, reflectând modul în care  proprietarii se îndreptau spre activități sigure și distanțate social în timpul blocărilor Covid.

„A fost înregistrat un număr record de tranzacții efectuate și această tendință a pieței iahturilor este susținută chiar și până acum”, explică Sam Tucker, economist la firma VesselsValue.

Există 9.357 de  iahturi cu o lungime de peste 30 de metri care navighează în prezent pe mări. Aproximativ 85% dintre acestea sunt motorizate și 15% sunt iahturi cu vele, precum cel comandat de Bezos.

Construcția unui superiaht implică aproximativ 400 de specialiști, iar costurile anuale de exploatare se ridică la aproximativ 10% din prețul de achiziție.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger