AcasăAfaceriIndustria încasează o lovitură de baros. Frica de recesiune topește prețurile metalelor-cheie

Industria încasează o lovitură de baros. Frica de recesiune topește prețurile metalelor-cheie

O scurtă revenire de vară a prețurilor metalelor industriale s-a inversat brusc, deoarece agravarea crizei energetice din Europa și semnele de încetinire a activității în colosul de producție China îi sperie pe comercianți.

Indicele S&P GSCI al metalelor industriale a scăzut cu peste 9% de la jumătatea lunii august, lăsându-l înapoi aproape de minimele din iulie, când temerile privind o recesiune globală se învârteau în jurul birourilor de tranzacționare.

Indicatorul, care urmărește prețul la vedere al metalelor, inclusiv al cuprului, nichelului și aluminiului, a scăzut cu 17% în 2022, după ce a crescut cu mai mult de un sfert la vârful său, în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Vânzarea reînnoită a metalelor care sunt folosite pentru fabricarea unei game largi de produse, cum ar fi piesele auto, oțelul și cablurile electrice, evidențiază modul în care preocupările legate de cererea globală sunt din nou în prim-plan, economiștii fiind îngrijorați de faptul că o creștere a prețurilor la energie va cântări puternic asupra industriei.

„Este vorba de recesiune și de teama de recesiune”, a declarat Clive Burstow, șeful departamentului de resurse naturale de la Barings, un grup de gestionare a investițiilor. „Teama este că ne aflăm într-o criză energetică care ne conduce spre o recesiune. Acolo unde avem o dispută pe piață este cât de adâncă va fi acea recesiune”.

Cuprul, un barometru pentru sănătatea economiei mondiale, a scăzut cu aproximativ 6%, la peste 7.650 de dolari pe tonă, în puțin peste o săptămână, anihilând cea mai mare parte a revenirii metalului industrial utilizat pe scară largă, după ce s-a prăbușit de la nivelul record atins în martie, de peste 10.600 de dolari pe tonă.

Minereul de fier, ingredient al producției de oțel, a scăzut sub 100 de dolari pe tonă, de la un maxim de peste 160 de dolari la începutul acestui an.

La perspectivele sumbre s-au adăugat o serie de date economice dezamăgitoare din China, în timp ce cel mai mare consumator de materii prime din lume continuă să pună regiuni întregi sub blocaj Covid-19, extinzând restricțiile care acoperă zeci de milioane de persoane în Chengdu și Shenzhen.

Potrivit Financial Times, preocupările legate de economia din Europa, SUA și China au determinat banca germană Commerzbank să coboare estimările prețurilor pentru cele mai importante metale de bază în următoarele două trimestre.

Sectorul industrial a fost deja afectat de închiderea unităților  din cauza creșterii galopante a prețurilor la gaze și energie în Europa. La sfârșitul săptămânii trecute, producătorul olandez de aluminiu Aldel a anunțat că va întrerupe producția la una dintre fabricile sale, iar ArcelorMittal va opri unul dintre furnalele de la o oțelărie din Bremen, Germania.

Economiștii de la Goldman Sachs au avertizat că metalele industriale au „prețul unei recesiuni” și vor duce la cea mai tensionată piață din ultimele decenii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
471 afisari

4 COMENTARII

  1. Pînă nu se face pace, adică pînă nu capitulează racheții neo-naziști cu perciunatul lor cu tot, numa’ așa va fi. Doar că înspre rău, și mai rău, cel mai rău. Și câte un moment de respiro între etape!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger