Cauta

Industria europeană, lovită unde o doare mai rău

Cele mai mari firme industriale din Europa mizau pe primăvară pentru a reduce costurile crescânde ale energiei. Aceste speranțe s-au stins săptămâna trecută,  când tancurile rusești au intrat în Ucraina.

Întreprinderile europene se confruntau deja cu o nouă creștere a prețurilor la gaz și electricitate. Acum, o listă din ce în ce mai mare de companii, inclusiv cel mai mare producător de produse chimice din Europa, BASF SE, avertizează că această criză energetică va continua și reprezintă o amenințare directă pentru modelul lor de afaceri și pentru consumatori.

„Prețurile la energie vor rămâne la un nivel ridicat și nu vor reveni în curând la normal”, a declarat Martin Brudermueller, directorul executiv al BASF.

Gigantul german a suferit deja o lovitură de 800 de milioane de euro (900 de milioane de dolari) din cauza creșterii prețurilor la gaze în al patrulea trimestru, iar situația s-ar putea agrava dacă SUA și Europa extind sancțiunile împotriva Rusiei, care furnizează mai mult de 40% din gazul natural al Uniunii Europene.

„Ar fi foarte dificil să înlocuim gazul rusesc cu gaz natural lichefiat din altă parte”, a recunoscut Brudermueller.

Aluminium Dunkerque Industries France, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, plănuise să intensifice producția redusă, după ce guvernul francez a ajutat să suporte până la 80% din costuri.

Dar creșterea prețurilor după invazia Ucrainei a înghețat planurile. Între timp, companiile germane Trimet Aluminium și Heidelberg Cement au anunțat că producția lor  nu mai este rentabilă la prețurile actuale la energie.

Facturile la gaz și electricitate  au explodat de luni bune, înclinând firmele mai mici de pe tot continentul spre faliment și determinând pe altele să reducă temporar producția la fabricile neprofitabile.

Firmele industriale mai mari își cumpără de obicei energia în tranșe lunare, o strategie care le-a permis inițial să absoarbă șocurile de preț și să le transmită mai treptat consumatorilor.

Prețurile gazelor au fost foarte volatile de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractele de referință pentru luna următoare au crescut cu 60%, până la un nivel maxim pe zi de 143 de euro pe megawat oră.

Pentru Wolfgang Hahn, proprietarul Energy Consulting GmbH, care oferă servicii de consultanță energetică pentru 2.500 de companii din Germania, există o preocupare tot mai mare cu privire la aprovizionarea cu energie mai târziu în cursul anului.

„Multe companii așteaptă deja cu nerăbdare toamna și iarna viitoare și se întreabă dacă depozitele de gaze vor fi umplute din nou”, a spus Hahn. Sunt îngrijorate „dacă se va găsi o alternativă adecvată la gazul rusesc sau dacă importurile de gaze din Rusia vor fi complet întrerupte”.

Potrivit analiștilor Goldman Sachs, creșterile prețurilor la energie vor forța unele companii industriale  să-și reducă semnificativ producția și chiar să-și închidă fabricile.

Ultimele stiri

  • Gala Profesorilor Excepționali 2025: Trei profesori din Rădăuți, Iași și Râmnicu Vâlcea, câștigătorii campaniei organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Dilema măgarului (statului) lui Buridan 
  • ANUNȚ DEMARARE PROIECT GURA SOLAR PLANT S.R.L
  • Insula Iubirii se scufundă definitiv: casting de TikTok și povești din Ibiza, nu de pe „insula tentației”
  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Comunicat de presă F&R Worldwide SRL
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version