Cele mai mari firme industriale din Europa mizau pe primăvară pentru a reduce costurile crescânde ale energiei. Aceste speranțe s-au stins săptămâna trecută, când tancurile rusești au intrat în Ucraina.
Întreprinderile europene se confruntau deja cu o nouă creștere a prețurilor la gaz și electricitate. Acum, o listă din ce în ce mai mare de companii, inclusiv cel mai mare producător de produse chimice din Europa, BASF SE, avertizează că această criză energetică va continua și reprezintă o amenințare directă pentru modelul lor de afaceri și pentru consumatori.
„Prețurile la energie vor rămâne la un nivel ridicat și nu vor reveni în curând la normal”, a declarat Martin Brudermueller, directorul executiv al BASF.
Gigantul german a suferit deja o lovitură de 800 de milioane de euro (900 de milioane de dolari) din cauza creșterii prețurilor la gaze în al patrulea trimestru, iar situația s-ar putea agrava dacă SUA și Europa extind sancțiunile împotriva Rusiei, care furnizează mai mult de 40% din gazul natural al Uniunii Europene.
„Ar fi foarte dificil să înlocuim gazul rusesc cu gaz natural lichefiat din altă parte”, a recunoscut Brudermueller.
Aluminium Dunkerque Industries France, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, plănuise să intensifice producția redusă, după ce guvernul francez a ajutat să suporte până la 80% din costuri.
Dar creșterea prețurilor după invazia Ucrainei a înghețat planurile. Între timp, companiile germane Trimet Aluminium și Heidelberg Cement au anunțat că producția lor nu mai este rentabilă la prețurile actuale la energie.
Facturile la gaz și electricitate au explodat de luni bune, înclinând firmele mai mici de pe tot continentul spre faliment și determinând pe altele să reducă temporar producția la fabricile neprofitabile.
Firmele industriale mai mari își cumpără de obicei energia în tranșe lunare, o strategie care le-a permis inițial să absoarbă șocurile de preț și să le transmită mai treptat consumatorilor.
Prețurile gazelor au fost foarte volatile de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractele de referință pentru luna următoare au crescut cu 60%, până la un nivel maxim pe zi de 143 de euro pe megawat oră.
Pentru Wolfgang Hahn, proprietarul Energy Consulting GmbH, care oferă servicii de consultanță energetică pentru 2.500 de companii din Germania, există o preocupare tot mai mare cu privire la aprovizionarea cu energie mai târziu în cursul anului.
„Multe companii așteaptă deja cu nerăbdare toamna și iarna viitoare și se întreabă dacă depozitele de gaze vor fi umplute din nou”, a spus Hahn. Sunt îngrijorate „dacă se va găsi o alternativă adecvată la gazul rusesc sau dacă importurile de gaze din Rusia vor fi complet întrerupte”.
Potrivit analiștilor Goldman Sachs, creșterile prețurilor la energie vor forța unele companii industriale să-și reducă semnificativ producția și chiar să-și închidă fabricile.
Celor care cumpără produse ROMÂNEȘTI
Teroristii securisti militeni continua sa sifoneze banii romanilor din aceasta minciuna satanista, sa se duca ei in ucraina la razboi , noi refuzam sa aparam o mafie de teroristi care terorizeaza poporul roman, dar acest grup de stat mafiot vor merge in iad, sint atit de idioti si retardati incit cred ca vor scapa de groapa!!!
Pe romani de ce nu ii tratati teroristilor militeni securisti din statul mafiot infractional? Aveti ordin ca pe romani sa ii lasati sa moara iar pe fascistii din ucraina sa ii tratati de vaxx sau de „razboi” fabricat??? mue statului mafiot securist satanist plin de drogati
Prostia se plătește! Orgoliile amplifica deciziile idioților care au lansat bazaconiile gen Green Deal,care au contribuit că tancurile rușilor sa polueze mai mult că rablele cumpărate de românii săraci de la nemți și de peste tot! Călăuzele oarbe de la BXL și de pe la noi nu l-au citit/ înțeles nici măcar pe Kissinger care explica pe înțelesul tuturor despre cele trei categorii de lideri,despre politica internă,despre politica externă,despre DIPLOMAȚÎE,despre ÎNȚELEPCIUNE!