AcasăAfaceriIndustria criptomonedelor vrea să fenteze politicile UE

Industria criptomonedelor vrea să fenteze politicile UE

Peste 40 de lideri din industria cripto au cerut Uniunii Europene să nu oblige firmele de criptomonede să dezvăluie detaliile cu privire la tranzacţii şi să-și reducă tentativele de a reglementa platformele de finanţare descentralizată aflate în creştere rapidă.

Uniunea Europeană – la fel ca multe țări și jurisdicții din întreaga lume –  încearcă să controleze sectorul criptomonedelor. UE este în faţa SUA şi Marii Britanii în dezvoltarea de reguli pentru o piață cripto evaluată la 2.100 miliarde de dolari.

Potrivit unei scrisori trimise miniştrilor europeni ai Finanţelor în data de 13 aprilie, şi preluată de  Reuters, liderii de business din industria criptomonedelor au cerut decidenţilor să se asigure că reglementările lor nu merg dincolo de ceea ce s-a convenit în cadrul Grupului de Acţiune Financiara Internaţională (FATF), care stabileşte standardele pentru combaterea spălării banilor.

Legislatorii europeni au votat luna trecută în sprijinul unor noi reglementări pentru urmărirea bitcoin şi a altor criptomonede. Aceste reguli, criticate de platforma americană Coinbase Global,  ar cere firmelor de criptomonede să colecteze şi să păstreze informaţii cu privire la cine este implicat în transferuri de monede digitale.

Ca răspuns, un număr de 46 de lideri europeni din industria criptomonedelor susţin în scrisoarea lor că propunerile „vor pune în pericol fiecare proprietar de active digitale” prin faptul că vor conduce la dezvăluirea publică a detaliilor tranzacţiilor şi a adreselor portofelelor electronice. Asta ar afecta confidenţialitatea şi siguranţa deţinătorilor de criptomonede.

UE introduce, de asemenea, un cadru mai larg, cunoscut sub numele de MiCA, pentru a reglementa toţi emitenţii şi furnizorii de servicii din UE care au legătură cu activele cripto. Parlamentul European a aprobat recent o variantă preliminară a acestei reglementări, care va fi negociată cu executivul comunitar şi liderii statelor membre.

Liderii europeni din industria cripto mai cer Uniunii Europene să excludă proiectele descentralizate, care includ finanţare descentralizată(DeFi), de la cerinţele privind înregistrarea ca entităţi legale. De asemenea, vor ca anumite stablecoins descentralizate să nu fie supuse regulilor MiCA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor