AcasăAfaceriÎncrederea investitorilor în zona euro, oglinda crizei financiare din 2008

Încrederea investitorilor în zona euro, oglinda crizei financiare din 2008

Încrederea investitorilor din zona euro s-a deteriorat mai mult decât se aștepta în iulie, ajungând la cel mai scăzut nivel din mai 2020, ceea ce indică o recesiune „inevitabilă” în blocul monetar, potrivit datelor publicate luni în cadrul sondajului lunar realizat de firma de cercetare Sentix.

Indicele Sentix a ajuns la -26,4, după -15,8 în iunie. Consensul Reuters a fost de -19,9 pentru luna iulie.

„Criza energetică provoacă distorsiuni economice considerabile.Din toate punctele de vedere, dinamica amintește de criza din 2008, iar ceea ce a fost atunci prăbușirea sistemului financiar este acum riscul de prăbușire a aprovizionării cu energie a Europei”, a declarat Manfred Huebner, director la Sentix.

Germania, cea mai mare economie europeană, a activat nivelul 2 al planului său de urgență pentru aprovizionarea cu gaze în urmă cu două săptămâni, din cauza reducerii livrărilor din Rusia și a creșterii prețurilor.

Subindicele privind așteptările economice a coborât la cel mai scăzut nivel din decembrie 2008. Valabil și pentru subindicele privind condițiile actuale , cel mai scăzut nivel din martie 2021.Astfel de niveluri „legitimează ideea că o recesiune este inevitabilă”, a precizat Huebner.

Creșterea afacerilor în zona euro a încetinit semnificativ în iunie. Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții (PMI) al S&P Global, văzut ca un indicator bun al sănătății economice generale, a scăzut la 51,9 de la 54,8 în mai.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger