AcasăAfaceriÎncepe “bătălia regală” între Epic Games și Apple

Începe “bătălia regală” între Epic Games și Apple

Procesul intentat de Epic Games împotriva Apple se deschide astăzi într-o instanță din Oakland(California) și va fi atent urmărit de întreaga industrie a tehnologiei, în timp ce editorul jocului Fortnite încearcă să pună la îndoială funcționarea platformelor dominante, care controlează economia imensă a aplicațiilor mobile.

În august, Epic Game și-a implementat propria plată în aplicația Fortnite, ocolind taxele Apple de 30%. Apple a eliminat imediat jocul din App Store, magazinul său de aplicații, esențial pe iPhone și iPad pentru descărcarea aplicațiilor. Adepții titlului „battle royale” care au doar dispozitive mobile Apple nu au mai avut acces la actualizări de atunci.

Epic Games a depus o plângere împotriva grupului californian pentru abuz de poziție dominant, considerând că dezvoltatorii ar trebui să poată realiza aplicații pentru smartphone-uri fără a fi nevoie să plătească sume mari către Apple (și către Google pentru achizițiile Google Play).”Apple a contribuit la construirea unei economii care aduce peste 500 de miliarde de dolari pe an și primește doar o parte din această sumă pentru toată inovația pe care a facilitat-o ​​și costurile de operare”, a reacționat CEO-ul Tim Cook. Grupul tehnologic susține de ani de zile că taxa sa  de 15-30% pentru vânzările realizate prin App Store este la un nivel standard și este utilizată pentru a asigura buna funcționare și securitate a platformei.

Câinele care latră nu mușcă

Procesul se va încheia în ultima săptămână a lunii mai. Cu toate acestea, chiar dacă Apple câștigă, lupta cu privire la modul în care compania își desfășoară App Store va dura foarte mult. Epic Games s-a aliat cu o duzină de companii, inclusiv servicii de streaming de muzică Deezer și Spotify, sub „Coaliția pentru echitate între aplicații” ( App Fairness). Diferite autorități antitrust americane investighează practicile Apple, la fel ca și cele ale platformei de comerț online Amazon. Și vineri, Uniunea Europeană a anunțat că va taxa Apple pentru comportamentul său pe App Store.

„Epic își va folosi imensa bază de utilizatori (aproximativ 350 de milioane de jucători Fortnite înregistrați la nivel mondial), care nu are echivalent, pentru a genera suport prin intermediul rețelelor de socializare”, comentează Dan Ives, analist la Wedbush Securities.El observă însă că apărarea Apple “este bine stabilită și nu a eșuat de ani de zile”.

„Wall Street vede această amenințare ca pe un câine care latră, dar nu mușcă. Când Apple va câștiga, credem că va întări controlul grupului asupra App Store și plăților”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor