AcasăAfaceriÎn umbra dolarului.“Aurul nu funcționează!”

În umbra dolarului.“Aurul nu funcționează!”

Anul acesta a fost un unul dramatic de  volatil pentru investitori, dar poate că cel mai mare șoc a fost faptul că aurul nu a reușit să se ridice la înălțimea reputației sale de activ de refugiu în caz de furtună.

Aurul a acționat ca rezervă de valoare timp de peste 4.000 de ani, dar într-un 2022 turbulent, a scăzut odată cu toate celelalte.

Acest lucru i-a consternat pe investitori, care au fost sfătuiți să dețină aur în portofoliile lor ca protecție împotriva unor vremuri tulburi ca în prezent.

Teoria era că atunci când activele mai riscante, cum ar fi acțiunile, scad, investitorii se îndreaptă spre metalul prețios, ceea ce duce la creșterea prețului acestuia și compensează pierderile.

Dar aurul nu și-a făcut treaba în acest an. Prețul actual de 1.706 dolari pe uncie este cu 4,83% mai mic decât cel din 2021. Nu este chiar o prăbușire, dar nicidecum o performanță.

„Aurul nu funcționează”, spune David Henry, manager de investiții la Quilter Cheviot. „Inflația galopantă din acest an, tulburările geopolitice și temerile legate de recesiune ar fi trebuit să fie mediul ideal pentru aur.Cu toate acestea, nu a funcționat în acest fel”.

În anii ’70, aurul a fost cea mai performantă clasă de active, apreciindu-se de peste 10 ori în dolari. Atunci și-a câștigat reputația de acoperire împotriva inflației, dar nu a reușit să se ridice la înălțimea ei.

Când inflația a crescut la sfârșitul anilor 1980 și 1990, prețul aurului nu a crescut la fel.A făcut o schimbare după ce  piețele s-au prăbușit în criza financiară din 2008 și din nou în iulie 2011, când moneda unică europeană părea în pragul colapsului.

De asemenea, aurul a atins un vârf în perioada de maximă incertitudine Covid-19, când prețul a ajuns la 2.084 de dolari în august 2020.

Dar, doi ani mai târziu, se tranzacționează cu aproximativ 18 % mai jos, în ciuda catalogului de probleme economice de acum.

Unul dintre motive este că un lingou de aur poate fi „greu, frumos și liniștitor”, dar nu generează niciun venit. Acest lucru îl face mai puțin atrăgător astăzi, când ratele dobânzilor cresc în sfârșit, după o duzină de ani, ceea ce duce la creșterea randamentelor pentru paradisurile sigure rivale, cum ar fi banii și obligațiunile.

Un alt motiv pentru care aurul nu funcționează în acest an este faptul că dolarul american i-a  uzurpat rolul de activ de refugiu numărul unu.

Investitorii s-au îngrămădit la  moneda de rezervă a lumii pentru a genera randamente mai mari pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, iar aurul va rămâne pe o „poziție șubredă” cât timp dolarul american este puternic, spune Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

Ca urmare, aurul ar putea să mai scadă în continuare și ar putea testa acum minimul de anul trecut de 1.676 de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
410 afisari

4 COMENTARII

  1. CAND $ este JOS AURUL ESTE SUS !,ex cand $ era la 4 lei,uncia de auru era la cca 2000$ ,azi cand $ este 5 lei aurul a scazut la 1700 $ .nu vedeti jocul ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger