AcasăAfaceriImperiul de 1,5 trilioane de dolari care atrage bancheri și miliardari

Imperiul de 1,5 trilioane de dolari care atrage bancheri și miliardari

În timp ce bogăția petrolieră din Golf se răspândește în toate colțurile lumii – sprijinind megafuziuni, susținând economiile și schimbând lumea sportului – acțiunile unui membru cheie al familiei conducătoare din Abu Dhabi l-au poziționat ca unul dintre cei mai influenți negociatori din lume.

Șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan a preluat controlul celui mai mare fond suveran de investiții din Emiratele Arabe Unite, extinzând activele pe care le supraveghează la  1 500 de miliarde de dolari.

El a început să finanțeze tranzacții gigant prin intermediul unui imperiu extins de entități private și de stat. Atragând titani ai finanțelor precum Rajeev Misra și miliardarul Ray Dalio, Tahnoun – unul dintre cei doi adjuncți ai conducătorului Abu Dhabi, consilier pentru securitate națională al Emiratelor Arabe Unite și fratele președintelui – investește în orice domeniu, de la tehnologie la finanțe.

Potrivit Bloomberg, șeicul conduce acum două fonduri de investiții, cea mai importantă firmă de investiții private din regiune, cel mai mare creditor din țară și cea mai mare companie listată la bursă. A devenit  șeful de afaceri de facto al bogatei familii Al Nahyan, cu acces la rezerve aparent nesfârșite de bani în cel de-al treilea producător OPEC – o putere neobișnuită chiar și în Golful Persic,

Alte tranzacții proeminente includ o investiție în ByteDance,  proprietarul chinez al TikTok, și preluarea celui mai mare producător de alimente din Columbia în parteneriat cu bancherul miliardar Jaime Gilinski.

O altă entitate principală a lui Tahnoon – G42 – este în parteneriat cu Cerebras Systems  care a construit recent primul din cele nouă supercomputere de inteligență artificială ca alternativă la sistemele care folosesc tehnologia Nvidia.

ADIA, în valoare de 993 de miliarde de dolari, se numără printre cele mai mari fonduri de investiții din lume și se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari cheltuitori pe tranzacții între colegii regionali de la începutul anului 2022 – imediat după Fondul de investiții publice din Arabia Saudită, potrivit datelor Global SWF. Celelalte vehicule ale șeicului Tahnoun, inclusiv Royal Group, au cheltuit miliarde de dolari în plus.

„Există cu siguranță o componentă geostrategică în unele dintre investițiile în străinătate ale Abu Dhabi”, a declarat Steffen Hertog, profesor asociat la London School of Economics. „Având în vedere trecutul șeicului Tahnoon și rolul de emisar la nivel înalt în regiunea MENA în special, te-ai aștepta ca fondurile aflate sub controlul său să includă astfel de dimensiuni.”

Influența șeicului a fost, bineînțeles, resimțită și la nivel local. O parte esențială a imperiului său este IHC, care, în doar câțiva ani, s-a transformat dintr-o obscură firmă de piscicultură într-un colos de 240 de miliarde de dolari. Acum este de două ori mai mare decât Goldman Sachs Group  și Blackstone.

Bursa din Abu Dhabi a adăugat peste 600 de miliarde de dolari la capitalizarea sa de piață, care se situa la aproximativ 750 de miliarde de dolari la sfârșitul săptămânii trecute.

Unele dintre aceste câștiguri au fost obținute în urma unor tranzacții care au implicat participațiile private ale regelui și fondurile suverane pe care le supraveghează.

Cel mai recent exemplu,  care a implicat IHC, a creat un colos imobiliar de 12 miliarde de dolari. Plus un parteneriat cu gigantul de capital privat General Atlantic, în valoare de 73 de miliarde de dolari, în cadrul unui nou proiect de investiții în active alternative.

1.801 afisari

4 COMENTARII

    • Fefe-ule spune si tu acolo de ce e idiot articolul, macar un puct, o virgula ceva.
      Ori esti tu prea idiot sa argumentezi afirmatii jignitoare, ori esti din rasa de propagandisti alesi?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...