AcasăAfaceriIMM-urile din România, sub perfuzie! Efectele tragice ale pandemiei

IMM-urile din România, sub perfuzie! Efectele tragice ale pandemiei

IMMIMM-urile din România, sub perfuzie! Efectele tragice ale pandemiei / foto: leasingoperational.com

Companiile mici și mijlocii se dovedesc a fi cele mai vulnerabile în fața efectelor pe care pandemia de coronavirus le are în economie, spun analiștii economici.

Măsurile luate până acum de Guvern – printre care asigurarea plății șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, garantarea unor credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri, cu dobândă subvenționată de stat – nu vor salva toate IMM-urile din România.

Barometrul SmartBill, citat de Mediafax, arată că cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut cu aproape 14% în luna august. Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din toată ţara, luna august este doar a treia din 2020 cu cifre negative, alături de ianuarie şi aprilie. Valorile sunt, însă, foarte apropiate de cele înregistrate în august 2019, când scăderea a fost de 12 procente.

Ultima lună de vară e mai slabă

CEO-ul de la SmartBill susține că ultima lună de vară e oricum mai slabă, pentru că e perioada concediilor, dar scăderea e oricum mai mare decât în alți ani.

„Ultima lună de vară este una marcată de un consum mai redus pentru majoritatea industriilor, fiind recunoscută mai mult ca o perioadă de concedii. Totuşi, situaţia generată de pandemie şi-a lăsat amprenta asupra sectorului HoReCa, ce înregistrează o diferenţă de -32% faţă de august 2019.

În schimb, vremea bună a permis unui număr tot mai ridicat de evenimente culturale să se desfăşoare în spaţii deschise, astfel că a contribuit la evoluţia industriei de spectacole şi activităţilor cultural-recreative, de +41% faţă de iulie 2020”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

De altfel, singurul sector ce a mai înregistrat cifre pozitive în luna august este cel al activităţilor de servicii administrative şi de suport – +2%. Cele mai mari scăderi au fost identificate de către Barometru în cazul agriculturii şi pescuitului (-46%), sănătăţii şi asistenţei sociale (-21%) şi transportului (-19%).

author avatar
Andreea Vlad
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger