AcasăAfaceriHong Kong iese din cea mai lungă recesiune din ultimele decenii

Hong Kong iese din cea mai lungă recesiune din ultimele decenii

Economia din Hong Kong a revenit pe creștere în primul trimestru, ieșind dintr-o recesiune de 18 luni, cea mai lungă din ultimele decenii din fosta colonie britanică, potrivit cifrelor oficiale publicate luni.

Hong Kong a suportat greutatea impactului războiului comercial dintre China și SUA, lunilor de proteste împotriva interferenței chineze și apoi efectele pandemiei în ultimii doi ani.

Centrul financiar a înregistrat șase trimestre consecutive de contracție în PIB-ul său, ceea ce reprezintă o serie chiar mai lungă decât în ​​timpul crizei asiatice din 1997 sau a crizei financiare din 2008.

Această perioadă neagră s-a încheiat în primul trimestru, cu o creștere a PIB de 7,8%. Hong Kong, principala poartă către vasta piața chineză, este unul dintre puținele teritorii din lume care au intrat în pandemie când se aflau deja în plină recesiune. PIB-ul său a înregistrat o scădere record de 9,1% în primul trimestru al anului 2020.

De atunci, teritoriul a reușit să gestioneze pandemia, cu puțin peste 11.000 de cazuri într-un an. Dar acest rezultat a fost obținut cu prețul restricțiilor drastice care au afectat economia locală.

Revenirea din primul trimestru se datorează în mare parte unei creșteri a exporturilor datorită redresării din China și Statele Unite.Dar recuperarea la nivelurile pre-pandemice nu va fi uniformă.

Granițele teritoriului sunt aproape închise pentru toți oamenii care nu au viză de muncă. Iar cei care intră trebuie să respecte o carantină costisitoare de trei săptămâni pe cheltuiala lor la hotel.

Sectoarele turismului și comerțului cu amănuntul sunt în plină desfășurare, iar șomajul este de aproximativ 7%, cel mai mare din ultimii ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger