AcasăAfaceriHome Sweet Home: pandemia a alimentat goana după proprietăți

Home Sweet Home: pandemia a alimentat goana după proprietăți

MIAMI - AUGUST 06: The City of Miami skyline is seen on August 6, 2010 in Miami, Florida. As thousands of newly built condominium units start to fill up with new owners and tenants downtown Miami is starting to see business and activity pick up in the area. Joe Raedle/Getty Images/AFP

În fiecare an, o serie de analiști prevăd că bula imobiliară globală” e pe cale să explodeze – și în fiecare an asta nu se întâmplă.

Acest ciclu s-a repetat încă de dinaintea crizei financiare mondiale și a fost aceeași poveste și în 2021.

Nici măcar pandemia de Covid-19 nu a reușit să diminueze apetitul oamenilor de a deține proprietăți și poate chiar l-a alimentat. Restricțiile și izolarea au determinat o „cursă pentru spațiu” în multe țări, forțând creșterea prețurilor pe piața imobiliară.

Pe măsură ce varianta Omicron, care se  răspândește rapid, amenință cu încă o rundă de blocări, mulți ar putea fi reticenți să se angajeze într-o nouă proprietate.

Totuși, inflația este o îngrijorare mai mare, creșterea prețurilor de consum atingând 6,8% în SUA, 6% în Germania și 5,1% în Marea Britanie.

Chiar și așa, 2022 ar putea fi încă un an fast pentru piețele imobiliare globale. Toată lumea știe că valoarea proprietăților de astăzi a fost stimulată de ani de finanțare ieftină, în timp ce marile orașe ale lumii au rezistat furtunii Covid-19 și se mențin ca zone în topul cumpărătorilor de locuințe, explică specialiștii imobiliari de la compania Savills.

Ei plasează New York drept „cel mai solicitat oraș din lume”, urmat de Los Angeles, Londra, Tokyo, San Francisco și Paris.

Zonele urbane produc mai mult de 80% din Produsul Intern Brut global, potrivit Oxford Economics. Și vor atinge 90% până în 2030.

“Prețurile primelor proprietăți vor crește în 2022”, a declarat pentru AP Kate Everett-Allen, șefa cercetării rezidențiale internaționale la Knight Frank.

Prețurile proprietăților globale au crescut cu 9% în acest an și vor crește cu încă 7% și în anul viitor.

Potrivit raportului Knight Frank, New York, Miami, Sydney și Londra(în creștere cu 10%) înregistrază  cereri puternice pentru case de familie și disponibilității continue a ratelor ipotecare scăzute.

Auckland și Londra (plus 7%), Geneva și Madrid (6%) și Singapore și Hong Kong (5%) ar trebui de asemenea să aibă “rezultate puternice”.

Ratele dobânzilor pot crește, dar acest lucru nu va deranja piețele principale, unde mulți cumpărători efectuează achizițiile în numerar, datorită economiilor din perioada pandemiei.

“Chiar dacă băncile vor majora ratele ipotecare, cererea de proprietăți depășește în continuare oferta, așa că piața imobiliară mondială nu are motive de îngrijorare”, susține Karen Noyle, economist la compania financiară Quilter.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger