AcasăAfaceri„Hollywoodul din Extremul Orient” trage cortina

„Hollywoodul din Extremul Orient” trage cortina

Industria cinematografică din Hong Kong s-a bucurat mulți ani de influența și recunoașterea internațională. Aceste zile par să se fi încheiat, autoritățile cenzurând acum filmele care ar putea amenința securitatea națională.

Înființată în iunie, comisia responsabilă de cenzură examinează toate filmele și interzice lansarea celor considerate că încalcă legea draconică a securității naționale.

Realizatorul Mok Kwan-ling a fost avertizat, potrivit AFP: filmul său „Zap Uk”, care în cantoneză, cea mai vorbită limbă din Hong Kong, înseamnă „curățarea casei”, este inspirat de uriașele proteste pro-democrație din 2019  și se referă la modul în care familia și rudele celor arestați scapă de orice obiect compromițător.

Comitetul de cenzură i-a ordonat să taie 14 scene, care ar constitui “infracțiuni” și să schimbe titlul filmului.

Sfârșitul Epocii de Aur

În anii 80 și 90, Hong Kong a fost  numit „Hollywoodul din Extremul Orient”, cu vedetele sale internaționale Bruce Lee, Chow Yun-fat și Wong Kar-wai.

Apoi, această epocă a fost eclipsată parțial din cauza ascensiunii cinematografiei chineze și sud-coreene.

Acest lucru nu a împiedicat orașul să mențină o scenă independentă vibrantă, iar regizorii, bucurându-se de libertatea de exprimare, să trateze subiecte interzise pentru colegii lor chinezi.

În prezent, Beijingul și-a propus să pună capăt tuturor disidențelor din centrul financiar, iar cinematografia nu este singurul sector vizat.

O lege este în curs de adoptare de către Consiliul legislativ,parlamentul din Hong Kong, pentru a extinde cenzura la toate filmele deja lansate și pentru a întări sancțiunile pentru încălcare.

Kiwi Chow este unul dintre cei cinci regizori care au contribuit la „Zece ani”, un film lansat în 2015 care imaginează Hong Kong-ul din 2025, unde libertățile și cultura cantoneză ar fi suprimate. Acum este puțin probabil ca o astfel de producție să poată fi realizată sau chiar planificată.

Ultimul film al lui Chow, „Revoluția vremurilor noastre”, este un documentar lung despre protestele din 2019.

A fost proiectat în ultima clipă în această vară la Festivalul de Film de la Cannes, odată cu prezentarea filmelor chinezești. Regizorul a abandonat orice idee de a-l vedea pe ecranele din Hong Kong.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger