AcasăAfaceriHainele second hand, un business de miliarde

Hainele second hand, un business de miliarde

Îmbrăcămintea uzată poate valora miliarde: noile magazine online și comercianții cu amănuntul doresc să căștige bani pe această piață.

Vinted, aplicația lituaniană care permite utilizatorilor să cumpere și să vândă haine și accesorii second-hand, a fost evaluată  la 3,5 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari), nu cu mult sub comercianții cu amănuntul europeni mai consacrați, precum Hugo Boss și proprietarul Sports Direct, Frasers Group.

Strângerea de fonduri Vinted subliniază actuala modă pentru îmbrăcămintea de epocă și de ocazie – de la blugi bootcut la mocasini Gucci. Piața a crescut odată cu înregistrările din acest an ale platformelor de revânzare americane Poshmark  și ThredUp.

Condus de grupul suedez EQT, Vinted a asigurat investiții de 250 de milioane de euro. Potrivit economiștilor de la Bloomberg, evaluarea companiei ar fi comparabilă cu Etsy și Poshmark. În contextul unei creșteri anticipate, piața de îmbrăcăminte second hand ar putea valora 44 miliarde de dolari în 2029, depășind conceptul fast-fashion promovat de Zara sau H&M.

Consumatorii tineri(generația Z) sunt motorul acestei piețe și se îndreaptă spre așa numitul “recommerce” din mai multe motive, inclusiv cele de mediu.

Industria mondială a modei emite aproximativ aceeași cantitate de gaze cu efect de seră pe an ca economiile Franței, Germaniei și Marii Britanii combinate, potrivit McKinsey & Co. Până în 2030 va trebui să reducă emisiile cu aproximativ jumătate sau va pierde Acordul climatic de la Paris. O modalitate de a face acest lucru este promovarea hainelor second-hand, care pot prelungi durata medie de viață a unui articol de îmbrăcăminte de 1,7 ori.

În plus, multe țări ies din blocajele Covid iar platformele și magazinele vor profita de preocupările tinerilor cumpărători.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger