AcasăAfaceriGrupurile de business, la cheremul acționarilor activiști

Grupurile de business, la cheremul acționarilor activiști

Apărut pentru prima dată în Statele Unite, activismul acționarilor ia amploare în Europa. 

Drept urmare, grupurile mari trebuie să se confrunte cu acționari minoritari care se implică în strategie, alungă managerii, blochează operațiunile. Iată câteva exemple recente.

Danone, evacuare rapidă

Fondurile activiste Bluebell Capital și Artisan Partners, acționari minoritari ai grupului Danone, au reușit să obțină plecarea CEO-ului său, Emmanuel Faber, care conducea compania din 2014.  Potrivit Boursorama, cele două fonduri de investiții l-au considerat responsabil pentru performanțe considerate mai puțin bune decât rivali precum Nestle sau Unilever, inclusiv în timpul pandemiei. Din noiembrie 2020, Bluebell Capital solicită o schimbare a guvernanței, separarea funcțiilor de președinte și director executiv și plecarea lui Emmanuel Faber. Artisan Partners i s-a alăturat în februarie cu reclamații similare. După obținerea unui vot de la consiliul de administrație pentru a împărți conducerea Danone în două, fondurile activiste reușesc să convingă consiliul de administrație să voteze pe 14 martie evacuarea completă a lui Faber , cu efect imediat.

CEO-ul Lagardere își pierde controlul

Din mai 2018, fondul activist Amber Capital se opune conducerii uriașului grup media și încearcă să-l alunge pe șeful său Arnaud Lagardere, prin rezoluții supuse votului adunării generale.  Lagardere a contraatacat și a cerut Consiliului de supraveghere să-și reînnoiască din timp mandatul de patru ani în calitate de administrator al parteneriatului limitat pe acțiuni (SCA), statut care protejează compania împotriva preluărilor ostile. Consiliul de supraveghere refuză să convoace o adunare generală extraordinară pentru a răspunde cererilor activiștilor, care, în zadar, apelează la instanța comercială pentru a forța grupul să o organizeze.

În cele din urmă, pe 28 aprilie, consiliul de supraveghere validează un plan de transformare a grupului într-o societate pe acțiuni. Arnaud Lagardere va rămâne CEO timp de șase ani, dar va pierde controlul absolut asupra companiei.

Barclays, presiuni cu ecologia

În ianuarie 2020, banca britanică Barclays este vizată de o inițiativă coordonată de ONG-ul ShareAction. Un grup de acționari dorește să aibă o rezoluție adoptată de adunarea generală care vizează decarbonizarea companiei. Înainte de adunarea generală, banca le-a cerut acționarilor să voteze în favoarea angajamentelor privind neutralitatea carbonului până în 2050 și finanțarea limitată a proiectelor în conformitate cu acordurile de la Paris privind lupta împotriva încălzirii globale.

În mai, adunarea generală adoptă rezoluția neutralității emisiilor de carbon până în 2050, dar respinge a doua referitoare la restricționarea finanțării.  Anul trecut, Barclays a sporit finanțarea pentru activitățile de combustibili fosili, totalizând 24,58 miliarde de dolari. De asemenea, ShareAction a început să pună presiune și pe HSBC. Același proces: adoptarea unei rezoluții în adunarea generală care ar încuraja banca să reducă finanțarea combustibililor fosili. Adunarea generală a grupului este programată pentru 28 mai.

Preluarea puterii la Unibail-Rodamco-Westfield

La mijlocul lunii octombrie 2020, doi bărbați au lansat o ofensivă împotriva conducătorului centrului comercial Unibail-Rodamco-Westfield (URW),  Chistophe Cuvillier: Leon Bressler, fostul lider al grupului, și Xavier Niel, fondatorul operatorului Free. Cei doi acționari se unesc și încearcă să adune cât mai mulți alți acționari pentru a se opune unei majorări de capital de 3,5 miliarde de euro.La o adunare generală din 10 noiembrie, majorarea de capital a fost respinsă. În zilele următoare, Bressler a fost ales șef al consiliului de supraveghere. URW a anunțat apoi plecarea lui Cuvillier, a cărui poziție părea acum imposibilă, și înlocuirea sa de la 1 ianuarie 2021, data preluării totale a puterii de către acționarii activiști.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger