AcasăAfaceriGoana după terenuri virtuale, schemă Ponzi sau bulă de milioane?

Goana după terenuri virtuale, schemă Ponzi sau bulă de milioane?

Investitori, mărci și clienți bogați cumpără într-o veselie teren virtual în metaversul creat de Mark Zuckerberg.

Această piață, dominată de „big four” – companiile Decentraland, Somnium Space, Cryptovoxels și Sandbox – a depășit   500 de milioane de dolari în 2021, iar această cifră este estimată să se dubleze în 2022.

Metaversul Sandbox este în prezent deținătorul recordului de vânzare de terenuri, 3,8 milioane de euro într-o singură tranzacție în decembrie. Domină piața, cu 62% din terenul disponibil pe cele patru platforme și trei sferturi din toate vânzările în 2022.

Vorbind pentru Euronews Next, CEO-ul și fondatorul Somnium Space, Artur Sychov, a deplâns afluxul de “speculații financiare” care a condus la “creșterea prețurilor în ecosistem”.

Deoarece Somnium Space este o lume virtuală parțial descentralizată, bazată pe blockchain, ale cărei parcele de teren sunt tranzacționate pe piețe precum Parcel și OpenSea sau vândute la licitație, Sychov are puțin control asupra prețurilor dictate de cererea pieței. “Există o mulțime de oameni care nu înțeleg de ce cumpără și încearcă să speculeze.Sunt mulți jucători pe piață care vor să profite. Se prefigurează o altă bulă imobiliară, iar mediul digital este terenul propice”, a explicat el.

Vânzările virtuale de terenuri funcționează în același mod ca vânzările jetoanelor nefungibile NFT. Proprietatea este garantată de un cod stocat pe un blockchain care certifică drepturile unei persoane asupra unui activ digital într-un mod care nu poate fi modificat.

“Terenul este un NFT, deci un act de proprietate”, spune Dave Carr, fost director la  Decentraland și implicat în prezent cu agregatorul imobiliar virtual Parcel.

Creșterea recentă a vânzărilor a fost alimentată de anunțul Facebook(Meta) din 28 octombrie, de se concentra pe metavers. Vânzările imobiliare au crescut de aproape nouă ori, la 133 de milioane de dolari, în noiembrie, potrivit MetaMetric.

Un raport de la BrandEssence Market Research a constatat că piața imobiliară metaverse  este de așteptat să crească la o rată anuală compusă de 31% pe an, din 2022 până în 2028.

„Există riscuri mari, dar potenţial recompense mari”, susține Janine Yorio, CEO al Republic Realm, un investitor imobiliar metavers și o firmă de consultanță. Republic Realm a plătit un record de 4,3 milioane de dolari pentru teren în platforma Sandbox. Compania dezvoltă 100 de insule, numite Fantasy Islands, cu propriile vile și o plajă  aferentă cu  bărci și jet ski-uri, listate la peste 100.000 de dolari.

Prin urmare, o serie de companii, mărci importante și investitori se revarsă în noua nebunie a terenurilor, sperând să intre în următorul Manhattan digital sau Monaco.

Cu toate acestea, criticii avertizează că terenul metavers este doar cea mai recentă iterație a schemei Ponzi, atrăgând investitori creduli în proiecte care s-ar putea dovedi în cele din urmă lipsite de valoare, în timp ce pământul real are o cotație sigură. „Vânzările de terenuri metaverse sunt în general o schemă piramidală. Metaverse este El Dorado pentru speculatorii imobliari pe internet”, afirmă Edward Castronova, expert media la Universitatea Indiana.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
453 afisari

2 COMENTARII

  1. Lumea asta functioneaza dupa o regula de aur:la un singur jmeker trebuie sa existe cel putin 100 de prosti.

  2. La noi funcționează de mult afacerile virtuale avem și proverbe ; sa vinzi blana ursului din pădure . Și le merg afacerile strună la șmecherași .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger