AcasăAfaceriGlobul de cristal al burselor: ce urmează pentru acțiuni și investitori?

Globul de cristal al burselor: ce urmează pentru acțiuni și investitori?

Marea ironie a previziunilor în materie de investiții este că mișcările pe termen scurt sunt imposibil de ghicit, în timp ce tendințele pe termen lung sunt ceva mai previzibile

Orice investitor își dorește să aibă un glob de cristal. Oricine ar fi avut, ar fi investit în Amazon la începutul mileniului, ar fi pariat pe acțiunile Apple și ar fi vândut acțiuni bancare cu puțin timp înainte de criza financiară din 2008.

Ar fi cumpărat acțiuni la Zoom, Peloton și Netflix înainte de pandemie și le-ar fi vândut când s-a încheiat izolarea. Ar fi făcut o avere peste noapte jucând GameStop, AMC Entertainment și toate celelalte acțiuni cu meme-uri halucinante.

Investițiile ar fi fost numai avantaje dacă investitorii ar fi știut ce se va întâmpla după colț. Din păcate, nu au știut, notează The National. Nu există un glob de cristal. Să ghicești mișcările pieței este aproape imposibil, nimeni nu știe ce va urma.

Totuși, acest lucru nu îi împiedică pe unii să încerce. Întotdeauna se poate găsi un analist sau altul care să anunțe următorul bull run sau prăbușire a bursei, chiar dacă se înșală de 99 de ori din 100.

Marea ironie a previziunilor în materie de investiții este că mișcările pe termen scurt sunt imposibil de ghicit, în timp ce tendințele pe termen lung sunt ceva mai previzibile.

Puțini sunt cei care ar fi putut prezice oscilațiile nebunești la care am asistat în acest mileniu, deoarece prăbușirea dot-com, atacurile teroriste de la 11 septembrie, criza financiară globală, pandemia și șocul energetic i-au făcut pe investitori să tremure. Sau au prevăzut amploarea uriașă a creșterii de zece ani a acțiunilor tehnologice americane.

În mod similar, putem presupune că obligațiunile vor oferi un randament mai mic, dar cu un risc mai mic, iar împărțirea celor două clase de active într-un portofoliu de acțiuni și obligațiuni 60/40 oferă investitorilor cele mai bune avantaje – cu excepția notabilă a anului 2022, când ambele s-au prăbușit în același timp.

Aceste cunoștințe încurajează companii precum JP Morgan Asset Management să publice anual ipotezele sale privind piața de capital pe termen lung, care oferă o perspectivă pe 10 până la 15 ani pentru riscurile și randamentele principalelor clase de active.

Cea de-a 28-a ediție, care tocmai a fost publicată, își propune să ofere „informații utile pentru ca investitorii să încerce să construiască portofolii mai inteligente în mijlocul unei tranziții de la dezinflație la reflație și de la acomodarea politicilor la costuri mai mari ale capitalului”.

Scopul este de a oferi, dacă nu un glob de cristal, atunci cel puțin o „foaie de parcurs” pentru orientarea pe piețele imprevizibile.

Deci, care este direcția în 2024 și în continuare? Vestea bună este că randamentul anual prognozat pentru un portofoliu de acțiuni și obligațiuni 60/40 dominat de dolarul american în următorii 10-15 ani este de un atractiv 7% pe an.

Investitorii care adaugă o alocare de 25% la activele alternative au „oportunități clare” de a crește acest randament la aproximativ 7,6%.

„Perspectivele de creștere pe termen lung au crescut ușor”, pe măsură ce automatizarea și inteligența artificială stimulează productivitatea și oferă “noi oportunități de investiții palpitante”.

John Bilton, șeful departamentului de strategie globală multi-active al JP Morgan, spune că lumea intră într-o perioadă de tranziție economică semnificativă în urma pandemiei globale și a tensiunilor geopolitice sporite.

Această tranziție necesită ca investitorii să construiască „portofolii robuste”, care ar trebui să includă reducerea expunerii la numerar pentru a culege randamente mai bune și extinderea expunerii internaționale. Bilton trimite și un mesaj: construiți un portofoliu echilibrat și păstrați-l pe termen lung. Pare o bilă de cristal.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
279 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Se răzbună vremea. Atenţionare meteorologică pentru Bucureşti! Cod galben de ploi şi vijelii. Zonele vizate

Meteorologii au emis duminică, 12 mai, o atenționare Cod galben de ploi, vijelii și grindină. Specialiştii de la ANM susţin că atenționarea vizează mai...

Cum vrea PSD să adune voturi de la fanii lui Florin Piersic. Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila, în vizită, la spital!

PSD-iştii Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au mers în vizită la Florin Piersic (88 ani), internat la Spitalul Foişor din București. Şi au avut...
proger