AcasăAfaceriGigantul Amazon, acuzat de rasism! Jeff Bezos, din nou cel mai bogat...

Gigantul Amazon, acuzat de rasism! Jeff Bezos, din nou cel mai bogat om din lume

Angajații de culoare ai Amazon spun că firma la care lucrează are o problemă de rasă. Interviurile purtate de „Recode”, un ONG din SUA, cu managerii de diversitate, plus datele interne obținute indică faptul că afro-americanii din cadrul Amazon sunt promovați mai rar și sunt evaluați mai aspru decât colegii lor. Între timp, Jeff Bezos își savurează succesul, redevenind cel mai bogat om din lume, chiar dacă a trecut printr-un divorț costisitor, care l-a lăsat fără jumătate din avere.

Chanin Kelly-Rae este o fostă angajată a Amazon, care în 2019, ca manager global al diversității în Divizia de cloud computing, avea ambiții mari cu privire la noul ei loc de muncă.

Cu aproape două decenii de experiență în spate, ca șef peste divizii de diversitate și incluziune în cadrul unor instituții importante (cum ar fi biroul guvernatorului statului Washington), te-ai fi așteptat ca promovarea ei în ierarhia Amazon să fie doar o chestiune de timp. Însă, în mai puțin de un an, Kelly-Rae a renunțat. Susține că a văzut cu ochii ei realitatea de la Amazon – gigantul lui Bezos are probleme profunde, sistemice, care dezavantajează angajații de culoare și lucrătorii din alte medii subreprezentate.

„Amazon nu făcea lucrurile într-un mod care să reprezinte cele mai bune practici de promovare a diversității și incluziunii sociale. Permiteți-mi să adaug: Amazon părea să facă pași înapoi în loc să înainteze!”, a spus ea pentru Recode.

Datele interne adunate de la Amazon arată că promovarea în companie se face pe baza unor condiții inechitabile de concurență. Angajații de culoare primesc calificative ca „mai puțin eficient” mult mai des decât toți ceilalți colegi. Pe cale de consecință, ei sunt promovați la o rată mult mai mică decât ceilalți angajați.

Cum se apără compania în fața acestui scandal fără precedent? „Ne străduim să aducem oameni negri în firmă pentru că nu există prea multă dorință din partea lor, după părerea mea, de a ieși în afara practicilor. Și, atunci, când ajung aici, este mai greu să fii promovat, mai greu să obții un rating de top și mai ușor să obții cel mai mic nivel. Toate aceste lucruri combinate fac ca oamenii să nu vrea să rămână. Și oamenii vor părăsi Amazon și vor merge să-și asume roluri mai importante în altă parte”, a declarat actualul manager de diversitate al Amazon.

Dar declarațiile sunt cutremurătoare. Recode prezintă, sub protecția anonimatului, mărturia unui angajat care a fost de față când un manager alb, bărbat între două vârste, i-a spus unei angajate de culoare că strămoșii săi „dețineau sclavi, dar sunt destul de sigur că se purtau frumos cu sclavii lor”.

Unii oameni spun că discriminarea pe care au întâlnit-o la Amazon a fost mai rea decât și-ar fi putut imagina. Oamenii se plâng că le-a afectat randamentul la locul de muncă, cât și viața socială și cea privată, inclusiv cu probleme de sănătate. Experiențele trăite la Amazon sunt tulburătoare și variate – de la intimidare, până la manageri care le-au cerut angajaților de culoare să zâmbească mai mult și să fie mai prietenoși.

Cam toate reclamațiile se învârt în jurul diviziei Amazon Web Services, care este condusă de mult timp de Andy Jassy, cel pe care Jeff Bezos l-a anunțat recent ca fiind succesorul său în funcția de CEO (mutare preconizată pentru sfârșitul acestui an). În 2020, doar 11% dintre managerii Amazon erau negri, incluzând atât personalul corporativ, cât și pozițiile de depozit și magazin fizic din prima linie.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
319 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai daca ala detinea sclavi si ei is mai prosti cum sa-i minti sau sa-i promovezi? Ce treaba are adevarul sau prostia cu scla asta cu rasismul dracu stie. Daca ai zici la un negru esti mai alb si mai destept azi e legal? Poate dar nu e si adevarat sau eficient menegerial.

  2. Am muncit în Tesla / Tilburg ( Netherlands),și în tot timpul de 8 luni de zile am simțit pe pielea mea cum e să fi discriminat de negrii din firmă. Cu toate că teoretic sunt interzise practicile de discriminare.Așa că în țările care le dau mai multe drepturi decât majoritarilor,negrii își fac de cap.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger