AcasăAfaceriGiganții chinezi ai internetului, doborâți de Beijing

Giganții chinezi ai internetului, doborâți de Beijing

Companiile tehnologice chineze au înregistrat pe piața bursieră cea mai slabă performanță lunară din istoria lor. Indicele CSI Overseas China Internet a scăzut cu peste 26% în iulie.

În timp ce Google, Amazon, Facebook și Apple(GAFA) prosperă, concurenții chinezi, care au amenințat odată hegemonia pe internetul global, sunt supuși controalelor și reglementărilor înăsprite din partea autorităților de la Beijing.

Aproximativ 20 de grupuri Big Tech, printre care Tencent, Alibaba și Didi, au primit instrucțiuni să „efectueze o revizuire amănunțită” a practicilor lor.

Dacă americanii GAFA au stabilit noi maxime istorice pe Wall Street în iulie , companiile chineze de internet au înregistrat cea mai slabă performanță lunară din istoria lor. Indicele CSI Overseas China Internet Index, care include companii chineze de tehnologie listate în Hong Kong și New York, a scăzut cu 26,5% în această lună.

Analiștii de la Societe Generale spun că prioritatea autorităților chineze este eliminarea dominației platformelor  autohtone de internet, care prosperă prin exploatarea forței de muncă ieftine.

Pe Wall Street, Alibaba a pierdut aproape 13% în iulie. Tencent a scăzut cu 18%, cea mai proastă performanță din istoria sa, eliminând capitalizarea de 170 de miliarde de dolari. Iar Meituan, campionul chinez la livrarea la domiciliu, s-a prăbușit cu 29%.

Clienții Goldman Sachs au ajuns chiar să pună sub semnul întrebării natura „neinvestibilă” a piețelor chineze, în timp ce observatorii piețelor financiare și investitorii se așteaptă la o îngrădire a sectorului tehnologic privat din China în anii următori.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
321 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bursa este ceva relativ. Contează ce număr de clienți au aceste companii, ce tehnologii stăpânesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger