Cauta

Generația Moonshot. Riscurile duc la profit

După ce s-a luptat să acumuleze bogăție prin mijloace tradiționale în ultimii ani, o întreagă generație de investitori tineri se orientează către speculații în colțurile mai riscante ale piețelor financiare.

Moonshot este definit ca un  proiect ambițios, explorator și inovator, întreprins fără asigurarea profitabilității sau beneficiilor pe termen scurt și, poate, fără o investigație completă a riscurilor potențiale.

Experții spun că apetitul tot mai mare pentru active speculative, cum ar fi criptomonede, NFT și „acțiuni meme” (a căror valoare a crescut vertiginos la începutul anului 2021, determinată de comercianții cu amănuntul și de hype-ul din rețelele sociale) înseamnă mai mult decât o simplă îmbogățire rapidă.

Salariile stagnante, prețurile în creștere ale locuințelor – și acum, inflația corozivă – au știrbit din ideea că persoanele sub 40 de ani pot urma calea binecunoscută a securității financiare a părinților lor. Investitorii mai tineri spun că au sentimentul că jocul este aranjat și că respectarea vechilor reguli este o strategie perdantă.

Apetitul pentru speculații cu risc ridicat este deosebit de puternic în rândul americanilor, care tind să aibă un nivel ridicat de datorii personale, potrivit Financial Times. Majoritatea britanicilor în vârstă de 35 de ani, chestionați de compania de asigurări Urban Jungle, au declarat că se simt într-un „dezavantaj nedrept față de generațiile direct anterioare lor” atunci când vine vorba de stabilitate financiară și economii.

Nu există “bani proști”

În timpul freneziei acțiunilor meme, poveștile despre randamente uriașe au alimentat o avalanșă de noi tranzacții.

Unii au câștigat mult. Un investitor care a cumpărat GameStop la sfârșitul lunii decembrie 2020 ar fi putut transforma 10.000 de dolari în 168.744 dolari într-o singură lună, când stocul de meme a atins vârful pe 29 ianuarie 2021 – un câștig de aproape 1.600%.

Dar a existat și potențialul unor pierderi uriașe: un investitor care a cumpărat la vârf și apoi a vândut la sfârșitul lunii februarie ar fi micșorat aceeași 10.000 de dolari în  3.129 într-o lună.

Chiar și așa, mulți investitori tineri resping eticheta de „bani proști” aplicată tranzacțiilor lor. Ei spun că șansele merită să parieze, având în vedere alternativele.

Mulți investitori își amintesc de recuperarea inegală de după criza din 2008, când salvările guvernamentale, urmate de un deceniu de creștere a piețelor, i-au lăsat în urmă pe cei neinvestiți. Când piețele s-au prăbușit în urma Covid-19 în martie 2020, aceștia nu au vrut să rateze a doua oară. Noile tehnologii au însemnat că nu a existat niciodată un moment mai ușor pentru a se implica.

Introducerea tranzacționării acțiunilor fără comisioane în perioada premergătoare pandemiei a adăugat un impuls comportamentului de investiții asemănător loteriei. În 2015 a fost lansată brokerajul fără comisioane Robinhood, promițând „democratizarea” piețelor financiare.

Bursele de criptomonede inteligente, cum ar fi Coinbase, au apărut pe măsură ce numărul de monede digitale de pe piață a explodat. În aprilie 2013, erau doar șapte criptomonede disponibile pentru minerit și tranzacționare. Astăzi, sunt zeci de mii.

Tinerii, în special, au fost atrași de acest tip de investiții moonshot. Un studiu realizat de cadrele universitare de la Universitatea din Sydney a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt mult mai predispuse să ia decizii financiare riscante atunci când au impresia că sunt urmărite de colegii lor.

Comunitățile online de investitori amplifică același comportament: oamenii vor să își asume riscuri, să obțină acel mare câștig și să posteze despre el.În ciuda mediului de investiții din ce în ce mai ostil, speculațiile cu risc ridicat ar putea fi aici pentru a rămâne.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version