AcasăAfaceriGazul se scumpește semnificativ! 2021, un an dificil

Gazul se scumpește semnificativ! 2021, un an dificil

gazGazul se scumpește semnificativ! 2021, un an dificil

Gazele continuă scumpirea în 2021. Gazprom estimează că anul acesta va obține pe gazele exportate în Europa un preț mediu de 200-209 euro pe mia de metri cubi, cu 50-56% peste prețul de 134 euro/1.000 mc de anul trecut.

O analiză profit.ro arată că România a devenit din ce în ce mai dependentă de importurile de gaze în urma declinului natural al producției zăcămintelor tot mai îmbătrânite. Importurile de gaze au crescut în primul trimestru al acestui an cu 60,8 mii tone echivalent petrol, sau 9,7%, ajungând la 689,3 mii tone echivalent petrol, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

România importă gaze doar prin punctul de la Negru Vodă

Tendința a accelerat în următoarea lună, aprilie, în care România nu mai importă gaze decât prin punctul de interconectare cu Bulgaria, Negru Vodă, volumele situându-se între 60 și 70 GWh/zi (un total de 2,1 TWh).

Producția internă în scădere și importurile trebuie să acopere consumul intern și înmagazinările de gaze. Iar la înmagazinări situația este una delicată. Dacă anul trecut, la această dată, România avea înmagazinați 21,7 TWh (69,5% din capacitatea totală de depozitare), în prezent sunt depozitați doar 6,3 TWh (19,1% din capacitatea totală de depozitare).

Ceea ce înseamnă că, în condițiile unei producții în scădere, importurile vor crește nu numai pentru acoperirea consumului curent, ci și pentru acoperirea deficitului de înmagazinare. Iar prețul importurilor, precum anunță Gazprom, va fi unul considerabil mai ridicat.

author avatar
Andreea Vlad