AcasăAfaceriGazul produs în România de Petrom și Romgaz, mai scump cu 50%...

Gazul produs în România de Petrom și Romgaz, mai scump cu 50% decât cel rusesc

romgazGazul produs în România de Petrom și Romgaz, mai scump cu 50% decât cel rusesc

România a ajuns să cumpere gaze de la intermediarul intermediarului Gazprom, creându-se astfel o situație unică la nivel european.

Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României, un intermediar de-al unui intermediar al Gazprom, Imex Oil Limited, având o cotă de 70% din cantităţile aduse în septembrie anul trecut, scrie Ziarul Financiar.

O altă anomalie înregistrată în țara noastră e faptul că preţul gazului din producţie internă vândut de Petrom şi Romgaz este cu 50% mai mare decât cel adus de la ruşi.

Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că preţul mediu de închidere a tranzacţiilor pe piaţa contractelor negociate bilaterale, acolo unde este vândut gazul produs în România, a fost aproape în fiecare lună mai mare decât cel importat în 2021, o tendinţă similară fiind vizibilă şi pe contractele încheiate pe pieţele centralizate.

Romgaz și Petrom, principalii producători de gaze din România

Informaţiile sunt deocamdată disponibile pentru primele 10 luni ale anului trecut. Au fost, de exemplu, luni în care gazul românesc a fost cu peste 50% mai scump faţă de cel importat. Astfel, media lunii iulie a fost de 90,4 de lei/MWh pe contractele negociate direct, în timp ce gazul rusesc ajungea local la un preţ de 66 de lei pe MWh.

Producţia internă de gaze este realizată de două mari companii, OMV Petrom şi Romgaz. În ultimii ani, producţia internă a fost suficientă pentru acoperirea cererii naţionale, dar lucrurile s-au schimbat anul trecut când, odată cu revenirea cererii, importurile au devenit tot mai importante.

Prețurile la gaze naturale în Europa continuă să scadă la începutul lui 2022, în condițiile în care temerile privind livrările se atenuează, iar vremea rămâne relativ caldă pentru această perioadă.

author avatar
Andreea Vlad
601 afisari

6 COMENTARII

  1. ȚARĂ DE IDIOȚI CONDUSĂ DE HOȚI. Asta-i România, chiar dacă nu ne place să recunoaștem!

    • Bravooooo. Acesta este tristul adevăr dar când îl spui ..sar toți de cur in sus , că îi jignești

  2. GAZUL ROMANESC NU POATE FI MAI SCUMP DECAT CEL RUSESC ! Gazul rusesc trebuie transportat zeci de mii de km !!,gazul romanesc este aici !!,gazul rusesc venind di afara UE poarta taxe !!,gazului romanesc I SE IMPUN TAXE ACCIZE SI BINEINTELES COTIZATIA PENTRU PARTIDUL DE GUVERNAMANT !,IN PLUS CAUTATI IN COSTURI SI VEDETI ABERATIILE ,VEDETI SALARIILE ASTRONOMICE A CELOR DE LA GAZE !,ANALIZAND COSTURILE VEDETI GOLANIA PENTRU CARE GAZUL ROMAESC ESTE MAI SCUMP DECAT GAZUL RUSESC.
    DIN MOTIVE IDIOATE ROMANILOR LI SE IMPUNE PLATA UNUI GAZ SCUMP IN LOCUL UNUI GAZ DE ACEEASI CALITATE ,DAR MAI IEFTIN. MAI ESTE O GOLANIE PATRONATA DE DERBEDEII DIN GUVERN -CUMPARA GAZ RUSESC IEFTIN SI IL VAND ROMANILOR CA SI RAZ ROMANESC !, FAPT CE NU ESTE CUNOSCUT DECAT DE GASCA CARE PROFITA .
    NU UITATI UN LUCRU ESENTIAL „GAZUL RUSESC NU POARTA IN EL SI DOCTRINA RUSEASCA ,IAR CE SE PLATESTE ESTE CANTITATEA SI CALITATEA GAZULUI.
    DACA AVEM GUVERNANTI SI NU DERBEDEI SI TRADATORI ,AZI AVEAM GAZE IEFTINE DIN M NEAGRA , ALEGETI CU CAPUL IN TRAISTA SI VETI PLATI MAI DEPARTE GOLANIILE SI IREPONSABILITATEA UNOR LEPRE.

  3. Analiza este incompleta :
    1- de ce s-a redus productia interna si care este dinamica in ultimii 3 ani .
    2- care este numarul de salariati din PETROM si evolutia in utimii 5 ani .
    3-Care este % folosit in intern ptr cogenerare , din total productie ?#
    4- bugetul se face cu min un an inainte . Deci , sa intelegem ca de reducere 2021 s-a stabilit in iunie 2020. De ce ? Are vreo legatura cu presiunea dictata de modificare a legii off sore? Cine a impus asta ?
    5 – care este pretul real in Romania al GN produs ? Care este pretul de referinta Viena? Care este pretul de vanzare? Cine raspunde?
    Si mai sunt multe , dar de data asta concrete 🙁

  4. Pai daca vreti sa aflati motivele intrebati pe la Medias care sant .
    Va asigur ca veti afla adevarul chiar si partial .
    Romania nu are nevoie sa importe gaze , dar asa este prikazul .
    Putem lesne sa dam si ,altora din ce ar putea sa produca Romgaz .
    Intrebati-i pe Volintiru , Jude ,sau pe Argentina Tataru , care sant motivele pentru care trebuie sa importam gaze si nu sa producem .
    Poate va ajuta si Popescu , dar trebuie sa ceara voie de la Comanescu , asa ca mai bine nu o faceti .
    Ce ne trebuie noua industrie , cand santem luati in calcul doar ca piata de desfacere pentru produse de mana a treia , sau ca tomberonul Europei si nu numai ?

    • „ARGENTINA TĂTARU, DIRECTOR EXPLOATARE ROMGAZ”
      De cînd femeile sînt pricepute la inginerie? Știe cineva ce hram poartă?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger