Cauta

Galop de sănătate pentru regele dolar

Dolarul american se află în pragul celei de-a treia luni consecutive de creșteri, după ce a atins maximul ultimilor 20 de ani față de alte valute, într-o reflectare clară a perspectivelor divergente privind ratele dobânzilor și economiile celor mai dezvoltate țări ale lumii.

Indicele dolarului, o măsură a valorii față de un coș de alte monede, a crescut cu 14% de la începutul anului. A continuat să urce pe fondul așteptărilor că Rezerva Federală a SUA nu va da înapoi în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația, așa cum a subliniat președintele acesteia, Jay Powell, la simpozionul anual Jackson Hole de săptămâna trecută.

Avansul bancnotei verzi reflectă, de asemenea, îngrijorările legate de faptul că majorarea prețurilor la energie în Europa, alimentată de războiul Rusiei în Ucraina, va duce la creșterea inflației și va împinge economiile în recesiune.

„Totul indică spre un dolar mai puternic”, a declarat Christian Kopf, șeful departamentului de venituri fixe de la Union Investment, citat de Financial Times. „Dolarul este independent de importurile de energie și nu este atât de mult lovit de creșterea prețurilor pe care am văzut-o în special în Europa.”

Prețurile la energie au atins niveluri record în Europa, în condițiile în care regiunea caută să se aprovizioneze cu gaze naturale care altfel ar proveni din Rusia.

UE se pregătește să anunțe măsuri de urgență pentru a face față spiralei costurilor energetice din regiune, în timp ce întreprinderile și gospodăriile se confruntă cu dificultăți.

August va marca a treia lună consecutivă în care dolarul a crescut, în timp ce lira sterlină și euro au scăzut cu 7,4% și, respectiv, 6,6% în aceeași perioadă. Yenul japonez și francul Elveției au scăzut cu 7,1% și 1,5%.

Dar randamentele mai mari, și dolarul puternic care le însoțește, au afectat și economiile piețelor emergente care dețin datorii denominate în moneda americană. Un dolar mai puternic înseamnă plăți mai mari ale datoriei pentru aceste țări, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să prezică un val de neplată.

Ultimele stiri

  • Plantele Care Vindecă Mintea: 7 Remedii Naturale Pentru Echilibru Emoțional
  • A fost semnat Memorandumul de Înțelegere între JP Srbijagas și SNTGN Transgaz SA – FOTO
  • „Conștient, nu dependent” – Fundația Dan Voiculescu a lansat campania națională antidrog la Școala Gimnazială Nr. 206 din București
  • Cartel Alfa: Nu vom accepta tăieri unilaterale care pun pe umerii angajaților din sectorul public întreaga povară a ajustărilor bugetare
  • BNS intră în stare de alertă față de măsurile Guvernului privind angajații din sectorul public: „La aproape 15 ani de la reforma toxică promovată în 2011 de Guvernul Boc…”
  • „40 de întrebări”-te duci la Rifai om, pleci meme pe TikTok
  • Aviația indiană în… alb și negru!
  • Proiect OUG: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită cu trei luni/Se așteaptă decizia Guvernului
  • Persoanele vulnerabile ar putea primi un TICHET ELECTRONIC de energie, de la 1 iulie. Suma oferită LUNAR ca sprijin
  • Călin Georgescu a ajuns, vineri, la Parchetul General
  • Exit mobile version