AcasăAfaceriFricile investitorilor: inflația și ratele dobânzilor

Fricile investitorilor: inflația și ratele dobânzilor

Creșterea inflației și creșterea viitoare a ratelor dobânzilor sunt cele mai mari temeri pentru investorii cu valoare netă ridicată la nivel global, potrivit unui raport întocmit  de banca elevețiană UBS.

Prețurile mai mari la bunuri, combustibil și energie i-au îngrijorat pe investitori, mulți considerând că inflația ridicată va dura mai mult de 12 luni, a constatat sondajul trimestrial UBS Investor Sentiment.

„Având în vedere nivelurile ridicate ale inflației și creșterile ratei dobânzii la orizont, investitorii se confruntă cu incertitudini pentru a-și pune banii la lucru”, a declarat Iqbal Khan, co-președintele UBS Global Wealth Management.

Epoca ratelor dobânzilor scăzute și a stimulentelor fiscale și monetare se apropie de sfârșit, inflația în creștere forțând Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale să-și înăsprească politicile monetare.

În ianuarie, Fed a declarat că își va retrage treptat achizițiile lunare de obligațiuni și va începe să-și majoreze rata dobânzii de referință din martie pentru a controla inflația.

“Între timp, piețele de valori au avut cel mai prost început de an din 2016, scăzând cu cifre de două cifre doar în ianuarie”, spune Olivier Marciot, analist de  portofoliu la compania de management de investiții Unigestion.

La nivel global, două treimi dintre investitori dețin mai mult de 10% din portofoliu în numerar și aproape jumătate pretind că „așteaptă oportunitatea potrivită” de a investi, arată sondajul UBS.

Dacă aleg să investească, 60% dintre afaceriști au spus că tehnologia și îngrijirea sănătății sunt „sectoare atractive în acest moment”.

„Cu efectele Covid-19 care se estimează că vor avea un impact asupra industriei sănătății în anii următori și cu o trecere către o lume mai digitalizată, investitorii văd noi oportunități în aceste sectoare”, a precizat Khan.

Între timp, 82% dintre investitorii americani doresc ca administrația președintelui Joe Biden să facă din controlul inflației “o prioritate cheie”.

Investitorii din SUA cred, de asemenea, că inflația va continua pe tot parcursul anului 2022, în timp ce aproape 50% dintre respondenții sondajului au declarat că sunt îngrijorați de o “scădere a pieței”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger