AcasăAfaceriFoștii miniștrii ai Energiei și Economiei, de la ALDE, responsabili pentru lipsa...

Foștii miniștrii ai Energiei și Economiei, de la ALDE, responsabili pentru lipsa investițiilor din domeniul energetic

Pana de curent uriașă din București, de săptămâna trecută, a scos la iveală încă o dată deficiențele sistemului energetic românesc. Și aici nu vorbim despre Transelectrica pe care toți – inclusiv reprezentanții Enel, s-au repezit să o acuze că ar fi vinovată pentru acea întrerupere a alimentării cu energie electrică a Capitalei.

 

Vinovații trebuie căutați în altă parte iar aceștia au nume și prenume de politicieni din guvernările anterioare, politicieni ce au condus Ministerul Energiei sau al Economiei. De exemplu, putem vorbi despre ce nu au făcut Daniel Chițoiu, de mai multe ori ministru al Economiei și Energiei, eminența cenușie a lui Tăriceanu, secretar general al ALDE, sau Andrei Gerea, fost membru ALDE, actualmente mutat cu arme și bagaje în curtea PPU-SL, noul partiduleț balama a lui Dan Voiculescu, sau Anton Anton, și el, membru al ALDE și fost ministru al Energiei în Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Toți acești trei foști miniștri ce au condus ministere care aveau în subordine companiile din sistemul energetic, au interese personale și conexiuni uriașe în acest important domeniu al economiei naționale, dar nu au făcut absolut nimic constructiv pentru modernizarea întregului sistem energetic.

Anton Anton și promisiunile triumfaliste

De pildă, anul trecut când încă guverna Viorica Dăncilă cu PSD și cu ALDE, în mod triumfalist ministrul Energiei de atunci, Anton Anton, anunța că până în 2020 „cele mai importante obiective de investiţii în sectorul de producere şi transport al energiei electrice sunt: finalizarea grupurilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă; realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari; realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti; grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni; centrala Hidroelectrica Turnu-Măgurele – Nicopole, 500 MW; grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcţionare flexibilă, inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Gherceşti; grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcţionare flexibilă – Mintia; centrala Hidroelectrica Răstoliţa – 35 MW; centralele hidroelectrice de pe râul Jiu – 90 MW; centrale hidroelectrice pe râul Olt (defileu) – 145 MW. Investiţiile mai vizează şi închiderea inelului de 400 kV al Municipiului Bucureşti, pe zona de est, prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la staţia electrică de transport Bucureşti Sud la staţia electrică Brazi Vest, inclusiv cu realizarea unei staţii noi de transport în zona de NE a Capitalei (Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov ating până la 15 % din consumul de energie electrică de la nivel naţional)”.

Sau despre investiția Romgazului, la Iernut, centrală termoelectrică, același ministru de la ALDE, Anton Anton declara că până în 2020 va fi pusă în funcțiune. Care este situația centralei de la Iernut în momentul de față?! Ei bine, această investiție a companiei de stat Romgaz nu va fi gata nici la finalul acestui an și nu la jumătatea lui, cum se preconiza fostul ministru Anton Anton iar Guvernul Orban s-a văzut nevoit să modifice legislația în vigoare pentru ca investiția Romgaz să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare.

Unii duc greul, alții nu mișcă nici măcar un pai

Ca să nu mai spunem de litigiile nesfârșite cu spaniolii de la Duro Felguera, cei care au întârziat ani de zile lucrările de la centrala de la Iernut. Așadar, litigii cu spaniolii și pertractări nesfârșite cu Bruxelles-ul, ceea ce înseamnă că nici în următorul ciclu de guvernare nu se va pune în funcțiune această mare investiție a Romgazului. Lucru care în mod evident, va apăsa tot pe umerii guvernului Orban să rezolve problema, așa cum a rezolvat-o și pe aceea a finanțării centralei.

Ei bine, ce s-a început măcar, din tot ce anunța, în guvernarea trecută, fanfaronul fost ministru al Energiei de la ALDE?! Absolut nimic! Mai mult, tot acesta anunța în cadrul aceleiași conferințe de presă că ” și investițiile de infrastructură în domeniul transportului și stocării de gaze naturale se ridică la valoarea de 67 miliarde de euro, și vor fi puse în funcţiune până în 2020″.

Nici în domeniul transportului și stocării de gaze naturale, foștii miniștrii ai Energiei și Economiei Gerea, Anton și Chițoiu și oamenilor lor de casă care conduceau Romgaz, Hidroelectrica sau Transelectrica nu au mișcat nici măcar un pai, darămite să mai realizeze până în 2020 investiții de 67 miliarde euro. Povești de adormit copiii mici! Chițoiu, Gerea și Anton și-au aranjat doar afacerile personale din domeniu și și-au pus la adăpost în posturi bine remunerate o întreagă pleiadă de politruci mai mici.

De aceea, e absolut incorect să fie acum blamată Transelectrica, compania care duce greul sistemului energetic național, și actuala sa conducere, sau actualul ministru al Economiei. Vina și vinovații pentru nerealizarea investițiilor asumate în sistemul energetic, trebuie căutați în trecut și ei se găsesc în special prin curtea ALDE, un partid mic dar cu interese uriașe și afaceri oneroase în domeniul energetic.

 

author avatar
Andrei Coman
964 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger