În timp ce alte țări se află în plină dezvoltare a tehnologiei 5G, România bate pasul pe loc în așteptarea ordinelor de peste Ocean. Mai mult, țara noastră riscă să intre într-o zonă de excludere digitală, având în vedere că statele din proximitatea României și din întreaga Europă sunt mult mai avansate în implementarea 5G, susține fostul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.
Fostul ministru Petrescu este de părere că bâlbâiala în privința licitației pentru 5G va dăuna grav României, mai ales din perspectiva utilității tehnologiei. „Odată cu tehnologia 5G avem o conectare la tehnologie a tot ceea ce există în jurul nostru, în activitatea noastră socială, profesională. 5G permite o schimbare de paradigmă, ieșim din pradigam comunicațiilor de abonament, dată voce, și întrăm într-o zona de utilitate extrem de generalistă, vorbim de IoT, unde toate device-urile se interconectează, de IA, de aplicații și utilități în zona administrației publice, în zona fiscalității. Deja numărul de date este atât de mare încât fără să ai o perfectă securizare a acestor date nici nu poți gândi să permiți că aceste tehnologii să devină atât de invazive dacă nu ești sigur că ele vor conserva într-o perfectă securitate cibernetică aceste date. O filtrare a vendorilor este necesară din punctul meu de vedere (…). Este important ca această filtrare, acest set de condiționalități pe care să le impunem ca stat să fie unul aliniat la principiile unei piețe concurențiale la nivel europen, sa fie aliniat si gandit intr-un model unitar și cu alte state care au la rândul lor modele de filtrare a vendorilor de tehnologie în zona 5G și de telecomunicații, și să existe un sistem obiectiv de filtrare, nu bazat pe proveniența din anumite țări sau pe nume de companii sau chiar pe soluții. Trebuie să existe un model care să dovedească într-un mod pragmatic și efectiv, bazat pe niște teste tehnologice, că o tehnologie poate crea riscuri de integritate a datelor fapt pentru care nu ni le putem permite ”, afirmă Alexandru Petrescu.
În opinia acestuia, este clar că instituțiile statului tebuie să fie atente la setul de condiții pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii, dar nici nu ne putem plimba din minister în minister și să o lungim prea mult: „trebuie un set de conditionalități clare, care să aibă la bază principii de conformitate cu drepturile concurențiale la nivel european, pentru că altfel putem fi disputați în instanță și nu știu ce șanse vom avea să câștigăm, trebuie să existe sisteme legale de impunere a acestor conditionalități și știu că guvernul României în ultimele 5-6 luni tot gândește un act normativ care se tot plimbă prin ministere să ia avizele și nu se mai termină. (…) Acest act normativ trebuie emis de Guvern, trebuie asumat la nivelul Președinției și al Parlamentului, dacă este nevoie, fiindcă fără acest act normativ care va impune conditionalități vendorilor de tehnologie se pare că nu putem lansa licitația de 5G”.
Însă această plimbare între ministere ne va costa, mai spune fostul ministru Petrescu, țara noastră riscând să intre într-o zonă de excludere digitală. „ Și există un mare risc să intrăm intr-o zona de excludere digitală, țările din proximitatea noastră geografică și din întreagă Europă sunt deja mult mai avansate, am rămas printre ultimele țări care nu am lansat licitația, este în continuare neclar calendarul licitației, este important să ne mișcăm cât mai repede pentru că aplicațiile 5G sunt extrem de utile în toate sectorarele”, a punctat Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor.
De ,baieti,ati luat la goana Huawei-ul ca sa faceti pe placul americanilor.Ca de atatea ori in istorie o sa ramanem ca prostii cu buza umflata in timp ce altii progreseaza.
lasa bre Alex, ca faci tu 5G cu firma aia a lu’ investitoru elvetian (adica aia prin care se albesc banii din ciordeli securistice, GHITA and Co) – AuraChain parca se numea investitia elvetiana, nu ? ne zici si despre asta cate ceva ?
Mai bine fără!!!
Să ne băgăm ceva în 5G-ul vostru! V-ați tâmpit de la atâta tehnologie, zombii naibii!
Sa vezi radiații și alte boli ce o sa apară.