AcasăAfaceriFonduri durabile: băncile elvețiene fac „spălare verde”

Fonduri durabile: băncile elvețiene fac „spălare verde”

O anchetă majoră a Greenpeace a arătat că așa numitele fonduri  de investiții durabile nu sunt cu mult mai durabile decât investițiile convenționale.

Sucursala elvețiană a organizației de mediu critică fondurile sustenabile, considerând că băncile elvețiene fac „spălare verde”, potrivit Le Matin.

În primăvară, 33 de activiști Greenpeace s-au întâlnit cu manageri de fonduri din mai multe bănci, prezentându-se drept persoane interesate de investiții durabile.

Acest “mistery shopping” a avut două obiective: calitatea sfaturilor din partea băncilor cu privire la investițiile financiare durabile – ecologice, și dacă aceste produse încurajează cu adevărat o economie durabilă.

Calitatea sfaturilor este „insuficientă la majoritatea institutelor financiare”, a declarat Greenpeace Elveția la finalul acestor interviuri, iar consilierii înșiși „nu știu suficient despre investițiile financiare durabile”.

Prin urmare, produsele financiare oferite ca fiind favorabile climatului sunt doar puțin mai avantajoase decât investițiile convenționale.

ONG-ul a deplâns „o mare lipsă de transparență” cu privire la strategiile implementate de manageri pentru a garanta sustenabilitatea produselor oferite.

De asemenea, consideră „foarte problematic” faptul că pentru aproape 60% din fondurile analizate, criteriile de durabilitate se aplică doar unei părți din portofoliu.

“Aceste rezultate sunt o dovadă suplimentară a faptului că centrul financiar elvețian face spălare verde cu ceea ce califică drept finanțare durabilă”, au conchis reprezentanții Greenpeace.

În iunie, Greenpeace a pus deja sub semnul întrebării fondurile durabile într-un studiu care a examinat  51 de fonduri elvețiene și luxemburgheze.Pentru aceste interviuri, activiștii Greenpeace Elveția au vizitat 19 bănci.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger