AcasăAfaceriFoamea de petrol. Jocurile OPEC

Foamea de petrol. Jocurile OPEC

Cererea globală de petrol va crește din nou puternic în 2023, în ciuda temerilor tot mai mari cu privire la inflație și recesiune. Lipsa investițiilor în noi capacități de producție de țiței în altă parte înseamnă că grupul OPEC va trebui să pompeze mai mult pentru a satisface această cerere suplimentară.

Perspectiva OPEC pentru cerere este mai robustă decât cea a analiștilor de la Agenția Internațională pentru Energie sau de la US Energy Information Administration: cel puțin 2 milioane de barili pe zi anul viitor.

Această viziune presupune că nici Covidul care persistă, nici invazia Rusiei în Ucraina, nici înăsprirea financiară nu subminează economia globală într-o măsură semnificativă.

Creșterea preconizată de OPEC va duce cererea globală de petrol la 103 milioane de barili pe zi în medie în 2023, cu mult peste nivelul de dinainte de pandemie.

Grupul este, de asemenea, mult mai optimist decât omologii săi în ceea ce privește furnizarea. Nu vede niciun impact asupra producției de petrol a Rusiei din cauza sancțiunilor Uniunii Europene care urmează să intre în vigoare la începutul lunii decembrie sau poate anticipează că plafonul de preț cerut de SUA pentru exporturile Moscovei va susține fluxurile.

Combinați perspectivele cererii și ofertei și se pare că cei 13 membri ai OPEC vor trebui să livreze în medie peste 30 de milioane de barili pe zi în 2023, potrivit Washington Post. Acesta nu este un record pentru grup, dar ar fi cel mai mare din 2018.

Ultima dată când actualii membri ai OPEC au pompat în mod colectiv peste 30 de milioane de barili pe zi, producția combinată a cinci dintre ei – Algeria, Iran, Libia, Nigeria și Venezuela – a fost cu aproape 2,75 milioane de barili pe zi mai mare decât este acum. Însă doar trei membri au pompat mai mult luna trecută decât au făcut-o în medie în 2018 – Irak, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Inițial, acest lucru a ajutat la echilibrarea supraproducției din partea aliaților cu care au încheiat un acord în 2020. Mai recent, a reflectat o incapacitate de a crește producția în conformitate cu obiectivele în creștere.

Incapacitatea producătorilor OPEC de a urca ratele de producție atunci când prețurile petrolului depășesc 100 de dolari pe baril și cererea pentru țițeiul lor este în creștere, nu este de bun augur pentru viitor. Grupul va trebui să pompeze cu aproximativ 1,36 milioane de barili pe zi mai mult în medie anul viitor decât luna trecută, dacă dorește să echilibreze cererea și oferta.

Cu toate acestea, numai Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au cantități semnificative de capacitate neutilizată și se confruntă deja cu solicitări din partea SUA de a pompa mai mult petrol acum, în încercarea de a controla inflația.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...

Cine este Nemo, cântăreţul non-binar care a câştigat finala Eurovision 2024 (VIDEO)

Elveţia a câştigat finala Eurovision 2024, prin reprezentantul ei Nemo. Cântăreţul a venit cu piesa „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi...
proger