Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, i-a îndemnat pe decidenții politici să evite „balcanizarea” economiei digitale, avertizându-i că în caz contrar riscă o lovitură care ar putea anula 6% din economia mondială în următorul deceniu.
Lumea ar putea să se confrunte în curând cu un „Zid al Berlinului digital”, în cadrul căruia SUA, Uniunea Europeană şi China vor adopta standarde tehnologice diferite, a subliniat Georgieva într-un discurs pregătit pentru Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
O astfel de economie digitală fragmentată ar putea forța națiunile sărace să „aleagă părți” și să aibă ca rezultat prețuri mai mari, inovare și servicii reduse.
Decuplarea ar provoca o scădere a Produsului Intern Brut cuprinsă între 3% şi 6%. În plus, un astfel de scenariu ar putea şi să consolideze poziţia dominantă a actualilor giganţi tehnologicişi ar face mai dificil pentru companiile mai mici şi mai inovative să concureze cu aceștia.
De asemenea, directorul general al FMI a avertizat că intensificarea tendinţelor anti-concurenţiale în perioada pandemiei de Covid-19 ar putea reduce nivelul PIB-ului în economiile avansate cu 1% pe termen mediu.
Potrivit Bloomberg, Kristalina Georgieva propune guvernelor trei măsuri care pot ajuta la reducerea puterii excesive pe piață: intensificarea controalelor fuziunilor şi a evaluării achiziţiilor, descurajarea restricţiilor care împiedică mobilitatea muncitorilor şi îmbunătăţirea regulilor privind portabilitatea şi interoperabilitatea pentru economia digitală.