AcasăAfaceriFMI trage semnalul de alarmă: războiul din Ucraina se răsfrânge asupra tuturor!

FMI trage semnalul de alarmă: războiul din Ucraina se răsfrânge asupra tuturor!

FMI economieFMI trage semnalul de alarmă: războiul din Ucraina se răsfrânge asupra tuturor!

Fondul Monetar Internaţional a precizat că o escaladare a conflictului din Ucraina va avea un impact „devastator” asupra economiei globale. Războiul a dus deja la creșterea prețurilor la energie și cereale și a generat un val de peste un milion de refugiați care au ajuns în țările vecine.

FMI se așteaptă să primescă săptămâna viitoare, din partea Ucrainei, o solicitare de ajutor financiar de urgență de 1,4 miliarde de dolari.

Cum s-a schimbat economia globală în doar 10 zile

Preţurile energiei şi ale materiilor prime au urcat, mai arată sursa citată, adăugându-se la inflaţia existentă. Sancţiunile radicale aplicate în prezent împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, consecinţe de amploare.

Ţările care au legături economice strânse cu Ucraina şi Rusia vor fi afectate în mod deosebit, a anunțat FMI, existând un risc deosebit de penurie şi de întrerupere a aprovizionării, pe lângă presiunea cauzată de afluxul de refugiaţi.

FMI discută şi cu Republica Moldova

FMI va discuta și cu autoritățile din Republica Moldova despre opțiunile de finanțare.

„Deși situația rămâne extrem de fluidă și perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecințele economice sunt deja foarte grave”, atrag atenția reprezentanții FMI, care au continuat: „Războiul în curs, iar sancțiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale”.

author avatar
Andrei Ștefan
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger